Als je eenmaal boven bent, doet dat iets met je

De beklimming van de Grote Toren is een belevenis voor toeristen én voor Gorcumers. Bas ’t Hoen is een van Gorcums torengidsen. Hij vertelt vol liefde over het meest markante punt van de stad.

Hoi Bas, waarom fascineert de Grote Toren jou zo?

Gorinchem heeft maar één echt icoon en dat is de toren. Ik heb het gebouw mijn hele leven gezien. Sinds ik in de stad woon, staat hij zelfs de hele dag in beeld. Als ik lang van huis ben geweest en ik zie de Grote Toren weer, geeft dat me een thuisgevoel.

Hoe vaak heb je hem zelf beklommen?

Vroeger kon je beneden een kaartje kopen voor een gulden. Toen ik een jaar of tien was, ging ik met vrienden omhoog. Dat gebeurde toen onbegeleid. We lieten ons soms zelfs insluiten. Dan bleven we een nacht in de toren. Gek eigenlijk dat onze ouders dat goed vonden. Ruim tien jaar ben ik torengids. Sinds acht jaar worden de beklimmingen georganiseerd door de VVV. We zijn nu met vijf gidsen. Al met al ben ik misschien wel duizend keer boven geweest. Het verveelt me nooit.

Wat maakt de Grote Toren zo bijzonder?

Ik weet niet of het echt zo’n bijzondere toren is. Er zijn wel een paar speciale bouwkundige aspecten. De trappentoren is zeskantig, maar het binnenwerk ervan is rond. Niet zomaar rond, maar perfect rond. De stenen zijn banaanvormig gebakken. Dat is heel knap gedaan. Net als de correctie van de verzakking.

Ja, want de toren staat hartstikke scheef!

Nee, dat is een misverstand. De toren is 67 meter hoog en staat op een footprint van 11 bij 11 meter. Dat is een loodzware last. Daardoor is de basis van de toren al kort na de bouw verzakt, in zuidelijke richting. Als je goed kijkt, zie je hoe er een gewichtscorrectie naar het noorden is gemaakt. De bovenkant is recht. Het is geen scheve toren, maar een geknikte toren. En hij staat perfect in balans.

Hoe vaak begeleid je mensen naar boven als torengids?

In het seizoen, van mei tot en met september, zijn er wandelingen om 13.00 en 15.00 uur op zaterdag. Je kunt daarnaast voor speciale gelegenheden - het hele jaar door - beklimmingen reserveren. Dat loopt altijd via de VVV. Rond de vijfhonderd mensen beklimmen de Grote Toren jaarlijks, maar ik weet niet zeker of de schoolklassen daarbij opgeteld zijn. Voor kinderen is er van alles te vertellen. Je kunt de geschiedenis van de bouw van de stad zien van bovenuit. En je ziet overal steden liggen: Tilburg, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam. Het verste uitzicht dat ik ooit heb gehad was Schiphol.

Komen de meeste bezoekers uit Gorinchem of juist van daarbuiten?

Ze komen echt overal vandaan. Uit binnen- en buitenland. Maar er zijn ook mensen die hun hele leven in de stad wonen en de toren nooit beklommen hebben. Het is altijd leuk om te ervaren. Het spreekt ook iedereen aan. De een komt alleen voor het uitzicht, de ander wil het naadje van de kous weten. Er zijn 1001 verhalen te vertellen. Voor iedereen geldt, zelfs voor de scholieren met de grootste monden: als je eenmaal boven bent, doet dat iets met je. De Grote Toren heeft de Blauwe Toren nog zien staan. Hij heeft de hele geschiedenis van de stad meegemaakt. De houten balken boven je hoofd zijn meer dan duizend jaar oud!

Het gebouw moet zorgvuldig worden onderhouden en dat gebeurt ook. Dat is in het verleden weleens anders geweest, maar nu wordt er veel zorg aan besteed om hem te bewaren voor volgende generaties. Het is een icoon en hij verbindt ons allemaal. Bij de restauratie van het carillon is de toren eens acht weken stil geweest. Dan pas merk je wat je mist: hoe hij hoort bij het dagelijks leven in Gorinchem. Ik voel het als een verantwoordelijkheid om die liefde voor de Grote Toren over te brengen. 22, 23 of meer generaties hebben hem al meegemaakt. Ik denk wel dat hij er over 500 jaar nog staat.