Museumweek

Open je wereld tijdens de Museumweek

Jaarlijks vindt de Nationale Museumweek plaats om de musea en hun collecties extra in het zonnetje te zetten, dit jaar van 4 t/m 10 april. Het thema van 2022 is 'Open je wereld'. Ook in Gorinchem vind je een aantal musea die het bezoeken waard zijn. Zo is er het Hendrick Hamel Museum, het Gorcums Museum en het ‘Brandweermuseum’.

Brandweermuseum

In de oude brandweerkazerne in de vesting wordt door de Stichting Stoomspuit Gorkum oud materieel tentoongesteld en gedemonstreerd. Iedere zaterdag vertellen vrijwilligers je maar al te graag hoe deze machine uit 1910 werkt. En er is meer, want in de oude brandweerkazerne worden allerlei brandweerattributen uit de Gorcumse brandweergeschiedenis tentoongesteld. Van uniform en helm tot allerlei foto’s, platen en boekjes. Inmiddels barst het gebouwtje aan de Struisvogelstraat bijna uit zijn voegen door de alsmaar groeiende collectie. 

Reden voor Stichting Stoomspuit Gorkum en Stichting Autoladder, die zich beide inzetten om oud Gorcums brandweermaterieel te behouden en te restaureren, om de handen ineen te slaan en de oude brandweerkazerne om te toveren tot een echt Brandweermuseum. Hoewel het zo ver nog niet is, zijn de vrijwilligers hoopvol en enthousiast om er iets van te maken. Bij de gemeente is inmiddels een officiële aanvraag ingediend, zodat er aan het beheer en behoud van de collectie van de Gorcumse brandweer gewerkt kan worden. Hoe mooi zou het zijn om zo’n stuk historie in ere te herstellen en voor het grote publiek open te stellen? 

Eén ding is zeker: zodra er groen licht komt, wordt er in de oude brandweerkazerne plaats gemaakt voor een van de oude wagens. Jarenlang hebben ze dienst gedaan in Gorinchem: de handbrandspuit, de stoomspuit, een Chevrolet uit 1928, de Magirus ladderwagen uit 1969 en een wat jongere bluswagen uit 1983. Momenteel werkt men aan de restauratie van een autospuit uit 1971 die na z’n Gorcumse diensttijd zelfs nog 28 jaar branden bluste in Polen. Inmiddels is ook dit stukje Gorcumse identiteit weer terug in de stad. Het toekomstige Brandweermuseum wordt dan ook uitgebreid met de brandweerwagens die in Gorinchem actief zijn geweest. Daarmee wordt het Brandweermuseum zeker de moeite waard eens te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de (Gorcumse) brandweer!

Welke musea kan je verder nog bezoeken in Gorinchem?

Aan de Grote Markt vind je in het voormalige stadhuis het Gorcums Museum. Verspreid over een aantal verdiepingen kan je hier kennis maken met de geschiedenis van Gorinchem. Ook moderne en eigentijdse kunst hebben hier hun plek. Laat je inspireren door steeds wisselende exposities!

Gorinchem heeft een rijke geschiedenis met beroemde inwoners, waar Hendrick Hamel er eentje van is. Het Hendrick Hamel Museum vertelt zijn verhaal. In 1653 strandde de zeeman met de bemanning van een VOC-schip voor de kust van het Koreaanse eiland Jeju. Hamel’s reisverslag werd in veel talen uitgebracht en heeft er mede voor gezorgd dat Korea haar poorten naar de Westerse wereld heeft geopend.