Hollandse Waterlinie

Midden in het landschap duiken ze ineens op: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is het grootste geheim van Nederland, verscholen in het landschap. Ze is er wel, maar je ziet haar (bijna) niet. 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen (waaronder Gorinchem), 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en sinds 26 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed, met de Stelling van Amsterdam. Samen een Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies.

Water als bondgenoot

Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap. Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen.

Dit systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Daarin schuilt het geheim van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: ze is er wel, maar je ziet haar niet! Het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is uniek in de wereld. Wil je er meer over weten? Bezoek het Waterliniemuseum of kijk op nieuwehollandsewaterlinie.

Varen in de Vestingdriehoek

De Vestingdriehoek Gorinchem – Woudrichem - Slot Loevestein - Fort Vuren is een van de mooiste onderdelen van de Hollandse Waterlinie. Ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, nu staan de vestingpoorten wijd open. Ontdek zelf de rol van het water en spannende verhalen in dit unieke stukje Nederland.

 

 

Bekijk de Vestingdriehoek