Eten, drinken én storytelling in La Caponnière

De Gorcumse vesting leeft. La Caponnière is een van de mooiste voorbeelden van modern gebruik van de oude vestingwerken in de stad. De voormalige geschutsplaats is een sfeervol wijn- en proeflokaal vol historie geworden. Ronald Verduijn serveert heerlijke wijnen, delicatessen én Gorcumse geschiedenis in La Caponnière.

Hoi Ronald, waar zijn we hier?

Deze caponnière – het is het Franse woord voor kazemat – is een van de laatste verdedigingswerken die zijn aangelegd in de Gorcumse vesting. Dat is rond 1893 gebeurd bij de aanleg van het Merwedekanaal. Vanuit hier konden aanvallers die vanaf het water kwamen worden beschoten. Je ziet de beugels bij de schietgaten zitten. Daar hingen de mitrailleurs in. Voor zo ver ik weet is er nooit een schot gelost. De Tweede Wereldoorlog was de eerste oorlog sinds het gebouwd is waarin we ons moesten verdedigen. Toen kwam de vijand niet meer over het kanaal.

Gelukkig heeft de caponnière tegenwoordig een andere functie.

Na het Kanjerproject, de restauratie van de vesting, heeft Wijnhandel Van Ouwerkerk er een proeflokaal van gemaakt. Steffie van Ouwerkerk heeft La Caponnière toen opengesteld voor een groter publiek. Ik was zelf al met haar broer Jan Peter van Ouwerkerk in gesprek over een proeflokaaltje bij de wijnhandel in Arkel. Toen maakte Steffie bekend dat ze ging emigreren. Deze plek trok mij ook heel erg. Ik heb in augustus 2017 de sleutels gekregen en La Caponnière overgenomen.

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb jarenlang een winkel in Italiaanse delicatessen gehad in Arkel, Trentanove. De winkel heb ik niet meer, maar Trentanove bestaat nog wel. Ik importeer wijn, olijfolie, balsamico en andere Italiaanse producten. Samen met een compagnon heb ik ook een proeflokaal in Haarlem. Ook in een oud fort: Casa Fortezza. De producten van Trentanove – vlees en kaas en andere delicatessen – serveer ik ook in La Caponnière. Bij de ports en de wijnen van Van Ouwerkerk en de Italiaanse wijnen die ik zelf importeer.

Wat ga je doen in La Caponnière?

Ik zet het concept van Steffie voort. La Caponnière is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 19.00 uur voor bezoekers. Voor een lekker drankje en hapje. Ik wil de openingstijden graag uitbreiden. Met de donderdagavond of een weekend-aperitief op de vrijdagmiddag bijvoorbeeld.

Bij de drankjes kun je op de openingsdagen kleine proeverijen bestellen. Voor een grotere proeverij kun je apart reserveren op andere dagen. Buiten de vaste openingstijden kun je hier ook terecht voor recepties, verjaardagen, jubilea en andere gelegenheden. La Caponnière is een ideale locatie voor gezelschappen voor 30 tot 35 man.

Wat trok jou zo aan deze plek?

De omgeving. Ik weet veel van de Italiaanse keuken. Die is zo goed omdat de mensen de tijd nemen voor hun eten en goede producten en seizoensproducten gebruiken. Dat wil ik hier ook doen. Tomaten worden in Nederland nooit zo lekker als in Italië, maar je hebt hier wel fantastische knollen en kolen en prachtige kazen bij de boeren in de regio. En op de wallen kun je verse kruiden plukken. Daarmee wil ik aanschuifdiners houden: gerechten uit de eenvoudige boerenkeuken geserveerd aan lange tafels. Ik heb dat in het verleden meer gedaan. Daar waren de mensen heel enthousiast over. Het zou ook leuk zijn om af en toe een simpel terrasje buiten te zetten en de wallen echt bij La Caponnière te betrekken. Tamme kastanjes poffen bijvoorbeeld. Dat zou toch prachtig zijn op deze locatie?

Nog meer plannen?

Ik wil olijfolie- en balsamico-workshops houden en de verschillen leren proeven tussen de producten die je hier in de winkels vindt en de echte, mooie Italiaanse producten. We serveren ook de Gorcumse bieren van Dukes en de Drie Snoeken. Dat hoorde bij het oude soldatenleven. Die historie wil ik een mooie plaats geven met foto’s van vroeger. Het hoort bij de storytelling, om mensen te laten zien hoe het hier ooit was.

Nieuws en activiteiten over La Caponnière vind je op www.caponniere.nl en via Facebook.