Vestingdriehoek

De Vestingdriehoek is een van de mooiste onderdelen van de Hollandse Waterlinie. Ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, nu staan de vestingpoorten wijd open. De Vestingdriehoek is veel meer dan de afzonderlijke locaties. Centraal in het gebied liggen de oude vestingen Gorinchem, Zaltbommel en Woudrichem, het imposante Slot Loevestein en Fort Vuren. Met een pontje vaar je van de ene naar de andere hotspot van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Slot Loevestein

Slot Loevestein is een geweldige attractie voor jong en oud. Kruip in de wereld waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen. Bezoek de vesting, een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Het slot ligt in het prachtige Munnikenland in de uiterwaarden waar Maas en Waal samenkomen.

Vesting Woudrichem

In vesting Woudrichem ga je terug in de tijd. Bezoek midden in het centrum de Martinuskerk of ga lekker eten in de historische haven, waar de vele zalmschouwen je herinneren aan het rijke visserijverleden van de stad. Eens in de drie jaar verandert Woudrichem tijdens de Visserijdagen weer in een oude vissersstad.

Vesting Gorinchem

Vesting Gorinchem is de grootste vestingstad met nog complete stadswallen. Over de wallen kun je een wandeling maken en zie je onderweg de Dalempoort, imposante kanonnen en molens. Maar het is vooral erg gezellig in het bruisende stadcentrum met de vele terrassen en mooie winkels.

Fort Vuren

Op Fort Vuren kun je niet alleen lunchen of het WOII & Vliegeniersmuseum bezoeken. Het bijzondere fort heeft ook allerlei slaapmogelijkheden in diverse prijsklassen. Van een simpele kamer waar vermoeide wandelaars of fietsers hun slaapzak kunnen uitrollen tot mooie B&B-kamers voorzien van luxe sanitair. Voor avontuurlijke mensen is zelfs een bunker ingericht als gastenverblijf voor vier personen. 

Vesting Zaltbommel

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien…”. Martinus Nijhoff beschreef in 1934 de pracht van de mooie Gelderse vestingstad aan de Waal. Maar “Bommel” heeft zoveel meer! Niet alleen een prachtig pallet aan kunst en cultuur; ook leuke winkels, geweldige restaurants, historische gevels en eeuwen oude stadswallen en -muren.

Wandelen, fietsen & varen

Je kunt in de Vestingdriehoek heerlijk wandelen en fietsen. Geniet van weidse uitzichten op het rivierenlandschap als je fietst van Zaltbommel naar Fort Vuren. Dwaal door de pittoreske straatjes van Woudrichem en Gorinchem. De verbindende factor is Riveer, die je met verschillende veerboten of de watertaxi van de ene naar de andere locatie brengt. Tip: doe een Rondje Pontje!