Roel Mulder wil verhalen vertellen
Historicus Roel Mulder is in Gorinchem geboren, maar heeft er nooit gewoond. Toch heeft hij zich als geen ander verdiept in de geschiedenis van de stad. Hij was co-auteur van hét naslagwerk over de stad ‘Tien eeuwen Gorinchem’ en schreef meerdere publicaties over Gorinchem. Speciaal voor Mooi Gorinchem schreef én illustreerde hij het Rampjaar als stripverhaal.
Hoi Roel, wat heb jij met Gorinchem?
Ik ben in Gorinchem geboren, maar woonde in Arkel. Voor mij was het de stad waar je naar school gaat en winkelt. Voor mijn studie Taal & Cultuurstudies ging ik naar Utrecht, met de specialisatie economische en sociale geschiedenis. Daarna kwam ik bij toeval weer in Gorinchem terecht; voor het archief heb ik de tentoonstelling Griek & Bliek, over de Grieken in Gorinchem gemaakt. Een ontzettend leuke klus waar ik veel van heb geleerd. Via via volgden meer opdrachten in Gorinchem; voor het Gorcums Museum heb ik enkele jaren tentoonstellingen gemaakt en de PR gedaan, ik heb meegewerkt aan een aantal boeken over Gorinchem en verzorg tegenwoordig de introductie op de cursus Gorcumkunde. Zo ben ik er in gerold.
Wat vind je de leukste periode in de Gorcumse geschiedenis?
Dat is toch wel de Franse tijd, rond 1800. Een rare onderbreking in de geschiedenis van Nederland. Er gebeurde heel veel; het was een tijd van vernieuwing, alles ging op de schop onder Napoleon. Toen is de vesting Gorinchem ook echt gebruikt en dat is niet vaak voorgekomen. Hij is hier ook nog een dag geweest op een inspectiereis, samen met zijn vrouw.
Wat gebeurde er toen?
Van 1795 tot 1814 was de vesting (en de rest van Nederland) in Franse handen. Maar Napoleon werd aangevallen door Pruisen en Rusland en moest zich terugtrekken. Gorinchem lag heel strategisch, op de route naar Parijs. Daar werd dus hard gevochten tijdens het Beleg van Gorinchem (1813-1814). Tweehonderd jaar later heb ik daar een bijzonder Facebook project van gemaakt: van november 2013 tot en met maart 2014 heb ik elke dag iets gepost over het Beleg van Gorinchem. Daarvoor heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een dagboek en allerlei historische afbeeldingen uit die tijd.
En nu een verhaal over het Rampjaar 1672!
Ja, een boeiend verhaal over een plek die je goed kent, maar een periode waar ik niet veel van wist. Er is over het Rampjaar in Gorinchem ook weinig te vinden; geen dagboek, weinig beeldmateriaal of andere bronnen. Dus heb ik het verhaal zelf getekend en er een stripverhaal van gemaakt. De kleding en historische feiten heb ik wel goed bestudeerd, die moeten kloppen. Maar omdat er geen plaatjes van zijn is er ook ruimte voor eigen invulling en humor. Dat maakt het hopelijk voor iedereen prettig te lezen. Want geschiedenis is toch vooral verhalen vertellen.
Er zijn drie hoofdpersonen in je verhaal. Wie vond je het leukst om uit te werken?
Dat is zonder meer Lodewijk XIV! Hij was de Trump van zijn tijd, volstrekt onredelijk en vol van zichzelf. Heel grappig om te tekenen. Hij was ook toen al erg met zijn eigen PR bezig. Zo nam hij op zijn veldtochten altijd een schilder en kroniekschrijver mee, om zichzelf en zijn successen vooral goed de wereld in te sturen.
Prins Willem III was een nieuwkomer op het politieke toneel. Hij was pas 21 jaar en fysiek zwak; daardoor zag hij er wat ziekelijk uit. Maar strategisch was hij juist heel sterk en hij had goede ideeën. Dit jaar herdenken we het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie; dat hebben we aan hem te danken. En indirect dus ook dat we niet door Frankrijk zijn veroverd. Anders hadden we dit gesprek misschien wel in het Frans gevoerd.
Veldmaarschalk Wirtz was een ervaren veteraan, een echte praktijkman. Een heerlijke kop om te tekenen, met een uitdrukking van ‘Mij maken ze niks wijs’.
Het was een erg leuke klus om te doen, ik hoop dat de lezers het ook leuk zullen vinden.
Publicaties over Gorinchem
Vesting Gorinchem. Hollandse Waterlinie Erfgoedreeks, 2017. Stokerkade. Te koop bij de VVV voor € 9.95
Tien eeuwen Gorinchem. Geschiedenis van een Hollandse stad. 2018, Matrijs - uitverkocht
Gorcum. oude prenten, nieuwe verhalen. 2019, Historische Vereniging Oud-Gorcum. Te koop bij de VVV voor € 24,95
Wil je meer lezen over het Rampjaar? Rampjaar 1672 van Luc Panhuysen is een aanrader. Te koop bij de boekhandel of te leen bij de bibliotheek.