45 jaar Gorinchem in beeld

Verscheidenheid verbonden in de tijd

Marcel Köppen is fotograaf en woont vanaf zijn 23e in Gorinchem. Vóór die tijd bekwaamde hij zich op de academie in België in zwart-witfotografie. Hij brak er echt mee door. Om zich verder te bekwamen in de kleurenfotografie vervolgde hij zijn studie aan de kunstacademie in Breda. Betaalbare woonruimte was er in Breda niet te vinden. Zo kwam Gorinchem in beeld.

Marcel: “In de 45 jaren die volgden, ben ik eigenlijk altijd straatfotograaf geweest. Een soort jager die zijn prooi niet loslaat voor hij hem perfect in het vizier heeft. Om het volmaakte beeld te kunnen maken, kan ik echt uren wachten. Fred Delfgaauw zag dat terug in mijn foto’s. Hij schreef op een viltje: ‘Gek toch, de een ziet altijd meer dan de ander. Misschien dat de een slechts voor zichzelf ziet en de ander voor heel de wereld.’ Ik heb dat viltje altijd bewaard.”

“Ik was en ben ambitieus en die ambitie heeft me alles gebracht. Mijn oeuvre bestaat natuurlijk uit werk van binnen en buiten onze landsgrenzen. Maar ook Gorinchem ving ik al die jaren in beeld. In al haar verscheidenheid. Ik schenk al dat Gorcumse werk straks aan de gemeente. Prachtig toch, zo’n caleidoscopische beeldgeschiedenis van onze stad.”

“Een deel van mijn werk maakt nu deel uit van de tentoonstelling Boeiend!? in het Gorcums Museum. Later komt er ook nog een grote overzichtstentoonstelling. Naarmate de tijd verstrijkt worden foto’s interessanter. Als je goed kijkt, zie je dan niet alleen de verscheidenheid van de afzonderlijke foto’s, maar ook de verbondenheid. De verbondenheid in de tijd.”