Lingewijk

Nostalgie en genieten in de Lingewijk!

Vandaag start ik met een heerlijke koffie bij Hugo aan de Grote Markt. Een toffe plek, super koffie, goede start van de dag! Hugo de Grootpoortje en Hugo vind je naast elkaar! Na mijn koffie pak ik de fiets en verlaat de vesting, via het Paardenwater, naar de Vries Robbéweg. Als ik de Lingewijk in fiets, voel ik altijd een bijzondere nostalgie. Die van mijn jeugd: boodschappen doen met mijn moeder bij de Nettorama, schaatsen bij de IJsbaanflat en wachten op vriendjes bij de toenmalige LTS, nu het Omnia College. En laat ik de frietjes met kroket bij Snackbar Ludéva niet vergeten.

De wijk kent straatnamen die ons meenemen naar het bijzondere verleden en de eeuwenoude verhalen van Gorinchem en omgeving. Jarenlang werken veel inwoners dichtbij huis, bij De Vries Robbé. Ik schat dat bijna iedereen de naam De Vries Robbé kent, maar hoe zat het ook alweer?

Rond 1880 zocht de machinefabriek van de Gebr. Stork & Co. te Hengelo naar een bredere basis voor haar afzet in Nederland. Voor een deel werden deze gelieerde ondernemingen door voormalige werknemers opgezet. Zo kon Willem de Vries Robbé in 1881 de ijzergieterij en smederij van H. Oosterbroek & Zonen te Gorinchem overnemen. Het bedrijf groeide vanaf 1925 uit tot het grootste bedrijf van Gorinchem. Het bedrijf was eerst gevestigd aan de Linge, net buiten de vesting en was verbonden via de Merwedesluis aan de Merwede. Met de toename van de grootte van de in de fabriek samen te stellen onderdelen was er behoefte aan een terrein direct aan de Merwede. De fabriek breidde zijn terrein uit en opende ook vestigingen in diverse Nederlandse plaatsen, waaronder Eindhoven. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werkten er 927 werklieden naast 335 beambten bij De Vries Robbé.

De Vries Robbé was een van de vele grote industriële bedrijven die in de jaren ‘70 van de 20e eeuw failliet gingen. Bij het faillissement in 1976 verloor Gorinchem een van zijn belangrijkste werkgevers en liep de werkloosheid in deze plaats op tot 12%. Twee staalconstructiebedrijven zetten uiteindelijk een reddingsplan op dat met overheidssteun werd gerealiseerd. Ook de montageafdeling van de voormalige De Vries Robbé werd deels gered en ging verder als Merwede Montage B.V. Na diverse procedures en veel onenigheid over geld kwam er uiteindelijk toch een definitief faillissement in 2000.

Uit de tentoonstelling Taal voor Staal wordt het kunstwerk de Lokroep van Rob Logister aangekocht: het betreft een schenking van de Koninklijke BDU uitgeverij. Je vindt dit werk op het Hugo de Grootplein. De tentoonstelling werd georganiseerd door het Gorcums Museum en de werkgroep in het kader van Gorinchem Cultuurstad 1998.

Er is nog veel meer te zien tijdens mijn wandeling in de Lingewijk en langs het Merwedekanaal, maar het is hoog tijd voor genieten van een lekker Italiaans biertje met een ovenheerlijke pizza! Chef Antonio is de favoriet van velen, zeker reserveren bij Il Sole. Hij neemt me even mee naar Bella Italia. Heerlijk zo dichtbij huis wegdromen bij mooie verhalen, bijzondere geschiedenis en mijn favoriete food uit Italië.

Beleef, geniet en besteed lokaal, veel plezier!

Meer info over de vesting Gorinchem, Beeldenroute, fietsen en wandelen? VVV Groenmarkt 8