Wandelen tussen en in monumenten!

Herken je dit? Je hebt zin om erop uit te gaan, kiest een plaats in Nederland en als je daar komt dan ben je verbaasd over de historische panden, de gezellige haven, de unieke winkels. Waarom was ik hier eigenlijk nooit eerder? Dat hoor ik ook van mijn gasten bij de stadswandelingen in de vesting Gorinchem. Aankomend weekend kun je extra genieten, want het is Open Monumentendag. Sommige monumenten openen eenmalig en er zijn diverse gratis activiteiten.

Gisteravond zijn mijn vrienden uit Duitsland aangekomen in Gorinchem. Aangezien zij ook graag dit weekend blijven, hebben zij geboekt bij de gloednieuwe B&B De Vestingdriehoek aan de Burgstraat. De bewoners van dit pand hebben een sfeervol gastenverblijf gecreëerd. Ik heb mijn vrienden beloofd hen de komende dagen mee te nemen door straten en stegen die vol zitten met verhalen. Maar zij willen ook graag winkelen, geen probleem! Vandaag start ik zelf met een heerlijk ontbijt van de Vitamine Kantine aan de Langendijk. Eigenaar Marco schoof onlangs een paar deuren op en heeft niet alleen zijn ruimte uitgebreid, maar ook zijn kaart! Met een goed gevulde maag ga ik op pad. Ik haal mijn vrienden op en we gaan de oudste winkelstraat, de Burgstraat, door. En aangezien wij allemaal van beelden en kunst in de buitenruimte houden, heb ik het boekje Beelden in Gorinchem meegenomen. Er staan twee mooie routes in.

Ik steek de Visbrug over en loop de Langendijk op, ik vertel hen meer over het religieuze verleden van Gorinchem. We verlaten de Langendijk via de Bornsteeg. We slaan rechtsaf de Molenstraat in om via de Zusterstraat langs De Bank van Noppes, uit te komen bij de Boerenstraat. Op de hoek stop ik even en wijs naar de ULO. Het gebouw is niet alleen historisch, maar kent een fijne herbestemming. Het is een centrum voor cultuur, ondernemen en de samenleving. Daar zit muziek in, letterlijk, want van klein tot groot kun je er muzieklessen volgen. Check hun website.

Over muziek gesproken, we begeven ons richting de Grote Kerk op de Groenmarkt, daar zal zaterdag 12 september stadsorganist Arjan Versluis een aantal miniconcerten verzorgen op het prachtige en unieke Bätz-Witte orgel. Als je hierbij wilt zijn, moet je wel even reserveren vooraf, dit kan bij de VVV aan de Groenmarkt. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur zijn er bovendien sfeervolle optredens van de Gorcumse zanggroep KLINK! Mijn vrienden zien natuurlijk gelijk hoe scheef de Grote Toren staat, ik vertel hen dat zij deze toren zaterdag gratis kunnen beklimmen. Genoteerd!

We steken door de Gasthuissteeg en komen in de Gasthuisstraat. Zij vragen mij hoe het hier gaat met de winkeliers. ‘Het zijn natuurlijk bijzondere tijden’, meld ik. Maar de ondernemers in de stad doen er alles aan om het winkelend publiek comfortabel en veilig in hun winkels te ontvangen. Er zijn ook weer nieuwe winkels geopend. We wandelen even binnen bij Be The Man in de Gasthuisstraat. Eigenaar Gerald Zwijnenburg biedt kleding voor mannen van alle leeftijden. ‘Advies op maat maar ook een praatje en drankje horen erbij’, aldus Gerald. Mijn vriend gaat de deur uit met een mooie broek. Voordat mijn vrienden verder wandelen aan de hand van de beeldenroute, lopen ze met mij mee door de Passage Botersteeg.

Op de hoek ruikt het heerlijk, want daar passeren we Parfumerie Douglas. Ik wil wat lekkers meenemen naar huis voor bij de koffie. Orestis Giovanis opende recent de deuren van Multivlaai in de Kwekelstraat. Eigenlijk wil je van alles wat proeven, pfff lastig kiezen. Binnenkort verkoopt Orestis ook nog Leonidas bonbons, óók lekker. Vandaag kies ik voor de vruchtenvlaai. Ik wens mijn vrienden veel plezier en zie hen later. Vanmiddag even genieten van de zon, heerlijk. Het beloven mooie dagen te worden, zonnig en vol met leuke activiteiten. Tenslotte is het naast Open Monumentendag, ook Culturele Zondag en arriveert Tjoeke Tjoeke Food Food ook Buiten de Waterpoort dit weekend. Dat wordt weer heerlijk lokaal beleven en genieten!