Hamer en beitel

Contact

Kerksteeg
Gorinchem
Plan je route

Gorcumers waren altijd al een bedrijvig volkje. Deze hamer en beitel verwijzen ernaar. Pijpenmakers,  leerlooiers, pottenbakkers, timmerlieden, bierbrouwers… je vond ze hier allemaal. We hebben er een hele Gildenwijk aan overgehouden. Met bijvoorbeeld een Weverstraat, Zwartververstraat, Hoepmakerstraat, Twijnderstraat...

Wereldberoemd is het ontwerp van de straatlantaarn door Gorcumer Jan van der Heyden (1637). Jan was kunstenaar, schilder, maar ook uitvinder en handelaar. Eigenlijk een Hollandse Leonardo da Vinci.

Jan ontwierp een nieuwe, vierkante straatlantaarn, met glazen raampjes. Die brandde op olie, want elektriciteit was er nog niet. Door goede ventilatie, aanpasbare oliereservoirs en een nieuwe samenstelling van de olie, waren zijn lantaarns veel beter dan de oude. Hij leverde er wel 1.800 aan de gemeente Amsterdam. Dat werd toen prompt de lichtstad. Eerder dan Eindhoven, dus.

Jan z’n ontwerp is nog steeds verkrijgbaar. Google er maar eens naar. Ook de stoere lantaarns langs onze Lingehaven zijn ‘echte’ Jan van der Heydens.

Locatie