8 x Stadswandeling door Gorinchem

Wil je de stad beter leren kennen? Dan is een stadswandeling dé manier om je langs alle highlights te voeren. Loop je het liefst op je eigen tempo of hou je er juist van om naar verhalen te luisteren? In Gorinchem kun je kiezen uit diverse themawandelingen, met of zonder gids. Wij hebben de leukste historische en culturele stadswandelingen door Gorinchem voor je uitgezocht.

Achtste stad van Holland

Gorinchem was ooit de achtste stad van Holland. Na jaren van oorlog - de Arkelse Oorlogen duurden van 1401 tot 1412 – kwam een periode van grote welvaart en groeide de stad tot 5.000 inwoners. Een grote stad voor die tijd! In deze historische stadswandeling van 3,5 km. maak je kennis met 27 highlights uit 10 eeuwen Gorinchem. Zo kom je onder andere langs het oudste poortje in de stad uit 1391, het imposante Tolhuis uit 1598, de enige stadspoort die nog over is, een schuilkerk, een patriciërswoning uit 1566 en de sfeervolle Lingehaven. Het gidsje met route en plattegrond koop je voor € 3 bij de VVV.

Als je in de mooiste vestingstad van Nederland bent, kan een vestingwandeling niet ontbreken. Dat kan maar liefst op drie manieren.

Zelf op pad met de Vestingwandeling

Met de route van 5 km. kom je meer te weten over de militaire geschiedenis van de vesting. En je ontdekt de verschillende vestingonderdelen; zo kom je te weten wat een Sucht is, waar de geheimzinnige Luisterpost voor gebruikt werd en de Caponnière waar je tegenwoordig heerlijke wijnen kunt proeven. Een deel van de route loop je over de vestingwallen met betoverende uitzichten over de rivier en de uiterwaarden. Ook dit gidsje is bij de VVV te koop voor € 3.

Gratis op je mobiel

De vestingwandeling is er ook digitaal: met de IZI.TRAVEL tour op je mobiel zie je vanzelf wanneer je langs een bezienswaardigheid loopt en krijg je er meer over te zien. De IZI.TRAVEL app kun je gratis downloaden.

Vestingwandeling met gids

Elke laatste zondag van de maand kun je ook met een gids op pad voor een rondleiding door de vesting. Deze gratis stadswandeling door Gorinchem wordt gegeven door enthousiaste vestingkenners!

Hugo de Groot wandeling

400 jaar geleden ontsnapte Hugo de Groot uit Slot Loevestein in een boekenkist. Op de Grote Markt in Gorinchem ging hij zijn vrijheid tegemoet. Hij liet niet veel sporen na in Gorinchem, maar wel verhalen. In het Hugo de Grootjaar 2021 kun je met een gids op pad voor deze themawandeling. De gids vertelt je alles wat je nog niet wist van Hugo de Groot, zijn leven en zijn gedachtengoed.

Poëzieroute

In de stad zijn 39 gedichten en tekstfragmenten te vinden; geschilderd op muren, bevestigd op paaltjes en banken of verwerkt in het trottoir. Bijvoorbeeld ‘De Japanse Visser’ van Ida Gerhardt, die in 1905 in Gorinchem werd geboren; ‘Lijmen’ van Joke van Leeuwen, of ‘Het bankje’ van Arthur van Schendel. Alle dichters hebben een link met Gorinchem en zijn verzameld in een poëzieroute van 7,5 km door Gorinchem. Leuk om alle fragmenten te ontdekken! En zo zie je gelijk al het andere moois in Gorinchem.

Stadswandeling met gids

Loop je liever met een gids? Onze Gorcumse gidsen vertellen je de leukste anekdotes en mooiste verhalen over onze vestingstad Gorinchem. Natuurlijk nemen ze je mee naar hotspots als het Hugo de Groot-poortje, de Grote Kerk, de zoute bollen van de Gulden Capel in de Gasthuisstraat, Dit Is In Bethlehem en de putten op de Kortendijk. Maar je kunt ook persoonlijke verhalen verwachten. In september kun je nog elke zaterdag aansluiten.

Gorcumse avonturen beleven met Johannes

Hou je wel van een beetje theater? Verhalenverteller Johannes zit vol sterke verhalen en spannende avonturen. Hoofdpersoon is Hugo de Groot, maar ook ridders en jonkvrouwen, arme marskramers, sluwe boeven, heerlijke Kabeljauwen en koppige Hoeken komen voorbij. De StoryTrail is een historische rondleiding en een verteltheatervoorstelling ineen. Een stadswandeling door Gorinchem met een knipoog, leuk om te doen met je familie, collega’s of vrienden!

Nog meer ideeën opdoen? Bekijk hier alle stadswandelingen.