6 Wandeltips van gids Bert

Wandelen is enorm populair in de winter. Even weg van het beeldscherm, de benen strekken en je hoofd leegmaken. Goed voor je conditie en gezondheid, én om die kerstkilo’s eraf te wandelen. Rond Gorinchem is voldoende ruimte om even uit te waaien. VVV-gids Bert van den Berg, zelf fanatiek wandelaar, deelt zijn 6 favoriete natuurwandelingen met je. De hond kan meestal mee, al dan niet aangelijnd. Heb je die ook weer uitgelaten!

Rondje over de wallen

Veruit favoriet is het rondje over de wallen. Als je het wandelpad helemaal uitloopt, heb je er al 5 km beweging op zitten. En dan hebben we het nog niet over de prachtige uitzichten over de rivier onderweg. Je kunt bij elke ingang van de vesting het wandelpad op, of je nu bij de Dalempoort, de Arkelpoort, de Kanselpoort, Buiten de Waterpoort of de Vijfde Uitgang begint. Bij de Vijfde Uitgang kun je ook een stukje onderlangs struinen tot aan de Dalemse dijk. De hond mag mee, maar wel aan de lijn.

​Struinen langs de Waal

De Hondswaard is tijdelijk niet toegankelijk vanaf Fort Vuren vanwege werk aan de dijk. Vanuit het dorp Vuren is het gebied wel te bereiken. 

De Hondswaard bij Fort Vuren is dé ideale plek om even lekker uit te waaien langs de rivier. De auto of fiets kun je makkelijk kwijt in de parkeervakken bij Fort Vuren. Daar loop je direct naar beneden de uiterwaard in en kun je heerlijk struinen over het strand, door rietbosjes en langs de oude steenfabriek van Heuff weer terug. In dit gebied van Staatsbosbeheer lopen ook koeien, dus de hond moet aangelijnd blijven. Vind je een rondje niet genoeg? De Struinroute langs de Waal loopt helemaal door tot Beuningen bij Nijmegen, dus je kunt de route naar wens verlengen of in etappes doen.

Klompenpad

Ook het Vurensche Polderpad start normaal bij Fort Vuren en gaat gedeeltelijk door de Hondswaard. Vanwege de dijkverzwaring start de route op het Dorpsplein in Vuren. Daar loopt de route verder door het dorp Vuren en het Lingebos tot aan de Linge en weer terug. Je wandelt langs de voormalige Nieuwe Hollandse Waterlinie en over historische dijken en paden. Soms loop je over particulier terrein, waar ook vee loopt. Daarom zijn honden verboden op deze route. De hele route is 15 km, maar je kunt er ook 7 of 18 km van maken. De route is te koop bij de VVV.  

Het Arkelpad

Zin in een stevige wandeling? Het Arkelpad is een knooppuntenroute van 14 km; je wandelt van Gorinchem naar Arkel langs de Linge en het Merwedekanaal. Als je Buiten de Waterpoort start, loopt de route eerst over de vestingwallen. Maar je kunt de route ook inkorten en bij het station beginnen en eindigen; kijk hier voor de knooppunten. Het hondje mag weer mee aan de lijn!

​Avelingenroute

Ook de Avelingenroute is een knooppuntenroute van bijna 13 km tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. Vind je dat te lang, dan kun je ook een kort rondje wandelen door natuurgebied De Avelingen. Bij knooppunt 19 is een klein parkeerplaatsje voor auto’s. Daar loop je het natuurgebied in met riet- en hooilanden, grienden en open zicht op de altijd imposante Merwede. Er leven ook herten in het gebied; op sommige stukken moet de hond daarom aangelijnd, maar er zijn ook uitrenplekken. Op de dijk langs het Kanaal van Steenenhoek (tussen knooppunt 34 en 21) mogen helemaal geen honden lopen. Kijk hier voor de knooppunten.

Het Lingebos

In het Lingebos zijn twee wandelroutes (een rode route van 4 km en een zwarte route van 3 km), maar je kunt natuurlijk ook je eigen weg zoeken. Ben je met de hond, kies dan voor het hondenlosloopgebied; daar kunnen honden heerlijk rennen en zwemmen. In de rest van het Lingebos moeten honden aangelijnd zijn. Vanuit Gorinchem is er links voor de slagbomen een gratis parkeerterrein. Van hieruit loop je direct het Lingebos in en vind je links het hondenlosloopgebied. Rechtsaf ga je naar speelbos De Kleine Waterlinie, een aanrader voor kinderen! Met kanonnen, een speelfort omringd door water, een waterspel en een doolhof kan ook hun dag niet meer stuk!

Meer wandelroutes