Ode aan het landschap: de Hollandse Waterlinies

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden de Nieuwe
Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het hart van Nederland. In tijden van
oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de
doorgangspaden bewaakten.

Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen.
Een van die bijzondere landschappen is die van de Hollandse Waterlinies. Met een fietsevenement en We Sluiten de Linies vieren wij dit themajaar groots mee en brengen wij een ode aan het prachtige, gevarieerde landschap van de Hollandse Waterlinies.

Hollandse Waterlinies Fietstour

Fiets een prachtige tocht langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je rondleidingen op forten, vertelt een boswachter je over de flora & fauna en kom je van alles te weten over de Hollandse Waterlinies. De start en finish van de routes vanuit Gorinchem zijn op 19 juni op recreatiegebied Buiten de Waterpoort. Er zijn 2 routes; 60 km deelnemers starten tussen 9 en 10 uur, 40 km tussen 10 en 11 uur.

Vroegboekers krijgen korting! Schrijf je hier in. 

© Studio Ziezo

Nachtje slapen

in een hotel, B&B, camping of monument

© Gorinchem Citymarketing

Hapje eten

op de gezellige horecapleinen

We sluiten de Linies

In de avond en nacht van 10 op 11 september staat het geheim van het water met alle waterwerken centraal. In samenwerking met de vijf waterschappen en Rijkswaterstaat wordt de werking van zoveel mogelijk waterwerken in de Hollandse Waterlinies getest. Verhalenvertellers en lichtprojecties onthullen voor het publiek het geheim van het water. Op de forten rond de waterwerken is het hele weekend een publieksprogramma met rondleidingen, muziek en theater waarin ook het geheim van de waterlinie centraal staat.