Trots op zijn vestingstad!

Hoi Dick, wat is jouw band met de stad?

Ik ben een geboren en getogen Gorcumer.

Wat vind je het mooist aan Gorinchem?

Er zijn te veel mooie dingen om allemaal op te noemen. We zijn een vestingstad, gelegen aan het water. Het is werkelijk waar een prachtig gebied met de Vestingdriehoek en de Biesbosch ligt praktisch in onze achtertuin. Het is écht een uniek gebied.

Waar ben je het meest trots op als Gorcumer?

Dat we de grootste vestingstad van Nederland zijn. Dat maakt mij trots. Ik kom als stadsgids in Gorinchem heel vaak in contact met mensen die hier nog nooit zijn geweest. Ze zijn altijd verbaasd over de schoonheid van de stad. Ik noem Gorinchem dan ook steevast 'de parel aan de rivier de Merwede'.

Wat is je mooiste herinnering aan Gorinchem?

Ik ben heel blij dat de Lingehaven bewaard is gebleven in de 70/80-er jaren. Het was namelijk een voornemen van Rijkswaterstaat om deze te dempen. Gelukkig door weerstand uit de bevolking is hier op teruggekomen en hebben we dit unieke plekje van Gorinchem weten te behouden. Sterker nog, de vesting staat nu zelfs op de nominatie van de Unesco Werelderfgoedlijst als onderdeel van de Hollandse Waterlinies.

De Grote Toren bestaat inmiddels ruim 500 jaar. Wat heb je met de Grote Toren?

Ik ben ook torengids en de Grote Toren vind ik werkelijk een uniek gebouw. Het is het mooiste gebouw van Gorinchem. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad, de uiterwaarden en de natuur eromheen vanaf 44 meter hoogte.

Wat weten veel Gorcumers niet van hun stad en zouden ze wel moeten weten?

Tijdens stadswandelingen met Gorcumers kom ik erachter dat veel inwoners nog niet alles weten. Zo heb je bijvoorbeeld het verhaal over Hugo de Groot - een icoon uit de 17e eeuw. De staatsrechtgeleerde zat vanaf 1619 gevangen in Slot Loevestein. Tijdens zijn gevangenschap mocht hij blijven studeren en schrijven. Daarom werd er wekelijks een voorraad boeken vanuit Leiden naar Loevestein gebracht. Op een dag heeft zijn vrouw hem geholpen te ontsnappen door hem te verstoppen in een boekenkist. Doordat er die dag een jaarviering was, werd de kist niet gecontroleerd. Vervolgens moest hij zich één hele dag verstoppen in een schuilkast voordat hij gekleed als metselaar wist te ontsnappen. Hij ging via Breda naar Antwerpen met als eindbestemming Parijs.

Zijn er nog verborgen plekjes in de stad te vinden?

Zeker! Zo zit er bijvoorbeeld een Schuilkerk in een drukke winkelstraat op de Langendijk. Hier lopen sommige mensen al jaren voorbij, zonder dat ze door hebben dat er een kerk staat. Schuilkerken stammen uit de tijd dat het katholieke geloof niet openlijk beleden mocht worden. De kerkgebouwen mochten daarom niet langs de openbare weg staan, vandaar deze naam.

In het Hugo de Grootjaar 2021 maken we speciale tours langs Hugo’s vluchtroute in Gorinchem. Dan komen we ook langs deze plekken. Kijk voor meer informatie in de agenda.