Karel de Stoute & Stoute Karel

Op een unieke locatie aan de rivier de Merwede openden in 2019 boutique hotel Karel de Stoute en Bar & Keuken Stoute Karel hun deuren. De namen verwijzen naar de rijke geschiedenis van de stad, want ooit stond hier het imposante kasteel van Karel de Stoute, de mythische Blauwe Toren. Maar de geschiedenis is ook tastbaar aanwezig. Mooi Gorinchem zocht Michelle Sio en Klaas Collet van Stoute Karel op.

Karel de Stoute & Stoute Karel: leuke woordspeling! Wat is er stout aan Karel? 

Klaas: “De naam Karel de Stoute was al gekozen door de hoteleigenaar. Het is een leuke naam die past bij de geschiedenis die eronder ligt. Wij zijn op zoek gegaan naar een passende naam voor het restaurant. We vonden een vrij serieus portret van Karel de Stoute op internet. ‘Stout’ staat voor dapper en moedig. Daar hebben we een twist aan gegeven. Ons logo is een pentekening van een bekend historisch portret, maar dan met een knipoog en een grijns: Stoute Karel dus!”

Michelle: “Die twist hebben we ook doorgetrokken naar de keuken. Stoute Karel is geen standaard restaurant. We willen avonturieren, ook met eten. Op ons menu vind je geen friet en traditionele gangen. Alle gerechten worden op 1 bord geserveerd; de bedoeling is dat je het deelt. Ook in de wijnen zoeken we naar nieuwe belevingen. We serveren natuurlijk een Chardonnay en een Sauvignon, maar ook veel wijnen die van andere druivensoorten gemaakt zijn. Wijnen die je niet eerder hebt geproefd. Kwaliteitswijn, maar wel betaalbaar en ook allemaal per glas te bestellen.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

Klaas: “Het loopt als een dolle! Onze gasten zijn Gorcumers, hotelgasten, passanten uit België, maar ook bezoekers van de camperplaats hier verderop. Sommige mensen moeten nog wennen aan het concept, maar over het algemeen is men gelijk enthousiast. We zijn ook heel blij met deze locatie. Je zit hier geweldig! Net buiten het centrum en vrij zicht op de rivier; je hebt echt een gevoel van vrijheid.”

Vestinggrachtkamer of Penthouse

Ruimte en vrijheid ervaar je ook in de 12 moderne hotelkamers, die stijlvol zijn ingericht. De Vestinggrachtkamers geven toegang tot een terras aan de achterkant met uitzicht op de vestinggracht en -wallen. Een verdieping hoger liggen de Penthousekamers met 180 graden uitzicht over de weidse omgeving van Gorinchem vanaf je eigen terras.

Op de bovenverdieping is zelfs een luxe penthouse te huur met een privé terras dat uitkijkt over de Vestingdriehoek: Slot Loevestein, Woudrichem én Gorinchem. Allemaal voorzien van kingsize bedden, airco, flatscreen TV, minibar, badkamer met apart toilet, gratis WiFi, espressomachine en combimagnetron. In het souterrain is nog een vergaderruimte voor max. 15 personen.

Archeologische vondsten

De keuze van de locatie heeft letterlijk nogal wat voeten in de aarde gehad. Tijdens de bouw stuitte men in de grond op vermoedelijke resten van de Blauwe Toren. Zoals gebruikelijk werd de bouw stilgelegd voor archeologisch onderzoek. Het bleek te gaan om een deel van een oudere kasteelmuur. Sommige Gorcumers hadden de resten van dit kasteel - een voorloper van de Blauwe Toren - het liefst open gelaten. Daar is een creatieve oplossing voor gevonden.

Klaas: “In de hotelkamers op de begane grond en in de vergaderruimte is de middeleeuwse kasteelmuur nog te zien. In de vloer is een strook open gelaten en afgedekt met glas: zo zie je direct wat eronder ligt en loop je letterlijk over de geschiedenis. Daar krijgen we overwegend positieve reacties op.”

Stoute Karel is open van donderdag t/m zondag van 16.00-22.00 uur. Vanaf april gaat het restaurant om 14.00 uur open. Michelle: “En daar blijft het voorlopig bij. We focussen op kwaliteit en gastvrijheid; dat willen we vasthouden.“ Uit de aanbevelingen op de Facebookpagina blijkt dat dat goed lukt; Stoute Karel scoort de maximale 5 sterren!