Nieuw Dalem

Wandelen langs de rivier naar Dalem!

Vanochtend bij de eerste zonnestralen wandelde ik over onze prachtige stadswallen. Een heerlijke start van mijn dag voordat ik boodschappen ga doen. Als ik lekker door wandel, loop ik in ongeveer een uurtje rond. Het is genieten nu alles zo groen is en elke wal heeft andere vergezichten. Ik eindig mijn wandeling net voorbij molen De Hoop aan de Dalemwal, die onlangs werd gerestaureerd. De wieken draaien weer en de molen staat er statig bij. Ga zeker eens langs bij de molenaar, hij vertelt je graag meer over de historie.

Ik ga rechtsaf de Dalemsedijk op en kijk uit over de uiterwaarden en de rivier de Merwede. Onderweg op de Merwededijk passeer ik het Dalems kerkje; dit historisch monument uit de tijd van Napoleon werd meerdere malen hersteld en gerestaureerd. Het kenmerkt zich door een bijzondere vormgeving. Het unieke Zwitserse orgel uit 1773 werd gebouwd door de Duitser Johannes Mittenreiter. Ik vervolg mijn tocht over het sluisje. Na het passeren van enkele huizen doemen aan de overkant het pittoreske Woudrichem en Slot Loevestein op. Het pad dat hier links van de dijk naar beneden loopt ga ik op, richting het park van de Woelse, Dalem en Merwe Donken. De namen zijn ontstaan doordat men bij de aanleg en bouw van dit gebied stuitte op één van de oudste rivierdonken van Nederland.

Ik wandel door de Bachlaan naar de winkeliers van Nieuw Dalem. Ook zij doen er alles aan om ons op onze wenken te bedienen. Afhalen, bezorgen of veilig winkelen, alles is mogelijk. Voordat ik de winkels in ga, kan ik het niet laten en neem even een duik in het rood-wit-blauwe kunstwerk; een werk van kunstenaar Elly Veelenturf. Wist je dat dit beeld al op het plein stond sinds 1993, maar werd teruggeplaatst op deze locatie, met kleur en decoratie in 2018? De in het beeld verwerkte vormen zijn ontleend aan de kunststof zwembaden die in tuincentra te koop zijn. Elly maakt in haar werk graag gebruik van alledaagse, banale vormen.

Alledaags zijn ook mijn boodschappen bij Plus Elbert van den Doel, ik hou van de verse producten. En Elbert steunt weer andere lokale ondernemers, zoals de Gorcumse horeca. Ook verkoopt hij nu de koffie 'Hamelroast'. Zo support je het Hendrick Hamel Museum. Bakker Margriet bedacht de geweldige brievenbusappeltaart: overal in Nederland valt deze op de deurmat, mmmm! En ook zo blij dat je haar weer goed zit? Danish Coiffures verzorgt je look graag weer. Ik haal nog wat vitaminepillen bij de DA drogist. Vanavond kook ik zelf, maar wie weet haal ik morgen weer wat lekkers. Smaken genoeg om uit te kiezen aan het Dr. H.B. Wiardi Beckmanplein: wordt het Greek Food Market, Chinees restaurant Jasmijn of frietjes met lekkers van Dukes? Mijn Hamelbiertje staat al koud!

Meer weten over onze beelden en kunst in de openbare ruimte? Loop even binnen bij de VVV aan de Groenmarkt voor het boekje ‘Beelden in Gorinchem’ (€ 2). Geniet en beleef lokaal!