Speuren door Gorinchem
Speuren maar!
Vandaag ga ik op pad met mijn neefje. Hij houdt net als ik van speuren en rondneuzen in oude steden, vestingen, forten en kastelen. Aan de Groenmarkt bij de VVV heb ik onze speurhulp opgehaald, want we gaan op zoek naar de Memory Bricks. Wist jij al dat er in de vesting een anonieme kunstenaar stenen in de straten heeft vervangen door Memory Bricks? Natuurlijk beginnen we deze wandeling ook met wat lekkers en ik haal bij Bakker Bart een paar kaasstengels en een smoothie to go. De Memory Bricks bevatten alledaagse voorwerpen uit ons recente verleden, kleine tijdcapsules van dingen die we al bijna vergeten waren. Er zijn 40 Memory Bricks, onder andere met een biljet van 10 gulden, scrabble letters, postzegels, een cassettebandje en nog veel meer. Het zorgt dat we een paar uur dwalen door de historische straatjes van de mooie vesting. Dit is echt super leuk! We hebben ondertussen best trek gekregen en nemen een lekker smulbroodje bij Broodkapje aan de Langendijk.
Ik verklap mijn neefje nog een paar geheimen van het verre verleden van onze stad. En laat hem het schuilkerkje ontdekken iets verderop aan de Langendijk. De Schuilkerk is het kerkgebouw van de Evangelisch Lutherse Gemeente in Gorinchem. Het heeft een rijke geschiedenis met veel tradities. Na de beeldenstorm in 1572 werden de Gorcumse Rooms-Katholieken verdreven uit de Grote Kerk. Omdat de openbare uitoefening van de katholieke eredienst niet meer was toegestaan, moest men gaan kerken op geheime plaatsen, in de zg. schuilkerken. Eén daarvan was een klein huis achter een wat groter huis, in de volksmond “Dit in Abrahams schoot” genaamd. Dit kleine huis was, behalve naar de Langendijk, ook verbonden met ”Het Tinnen Koelvat”, een monumentaal pand aan de Molenstraat. Zodoende ontstond er een mogelijke vluchtweg, mocht er een inval komen. Heden ten dage is het nog steeds mogelijk om via de achteruitgang in de Weessteeg te komen. In 1669 werd het huisje uitgebouwd tot een echte, zij het nog steeds geheime, kerk.
Als ik terugloop met mijn neefje via de Peterbrug naar de Appeldijk, vraag ik hem waarom hij denkt dat al die uitgebouwde stukjes huis, de erkers, boven het water hangen. Hij zegt dat het gewoon mooi is, dat is het zeker! Ik leg uit waarom de mensen erkers aangebracht hebben aan hun huizen. In feite was de erker aanvankelijk bedoeld om bij vestingwerken en kastelen gevaar tijdig waar te nemen. Het werden later geliefde plekken om naar buiten te kijken. Ze bieden bewoners meer beleving in huis – ze slaan een brug tussen binnen en buiten. De meeste erkers zijn gericht op de tuin of de straat. Enkele bieden een uitzicht op water zoals hier in Gorinchem, waar de hangerker zicht geeft op het kanaaltje dat de Lingehaven verbindt met de Linge. De erkers boden ook extra ruimte voor bewoning.
Mijn neefje gaat nog even langs de Music Store Sommer, gevestigd in één van de pakhuizen aan de Appeldijk. Wat is een pakhuis, vraagt hij? Ik legt dit uit en tevreden fietst hij weg. Ik wandel terug naar de Fairtrade Cadeaus Wereldwinkel aan de Langendijk voor de fairtrade thee, koffie en mijn wekelijkse Tony Chocolony repen. Bij René Muilwijk Modelbouw koop ik nog een leuk verjaardagskado, het adres voor modelbouw- en modelspoorartikelen in Gorinchem en wijde omgeving. Zo, dat was een superfijne dag en de zon schijnt zo lekker. Een paar uur later strijk ik nog even neer op het heerlijke terras aan de Lingehaven en bestel een glas wijn en een tournados Rossini bij Le Bon Apart! Een top zomeravond, echt vakantie!
Zomers genieten doe je lokaal! Voor de Memorybrick speurhulp en andere wandel- en fietsroutes ga je naar de VVV of check mooigorinchem.nl.