Welkom in de Vestingdriehoek!

Vandaag pak ik de fiets met mijn vrienden uit Amsterdam. Zij vroegen mij om hen eens een dagje mee te nemen in de verhalen van Fort Vuren en Slot Loevestein. “De Vestingdriehoek dus”, zei ik enthousiast. De Vestingdriehoek is namelijk een gebied waarin de vestingen Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel centraal gelegen zijn. In dit gebied kom je onderweg ook Fort Vuren en het imposante Slot Loevestein tegen. Ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, maar vandaag de dag staan alle vestingpoorten wijd open! Verhalen genoeg dus met de fiets en de pontjes van Riveer vermaken wij ons makkelijk een hele dag. Ik heet hen welkom buiten de Waterpoort. Vervolgens neem ik ze mee langs het imposante Tolhuis en wandel via de Tolsteeg naar de Lingehaven.

We starten met een lekkere cappuccino en een royaal gevulde etagère met lekkernijen bij Tearoom La Blique aan de Langendijk. Nu zij ook een terras aan de pittoreske Lingehaven hebben strijken we daar neer. De zon schijnt heerlijk, fantastische start van de dag. Na deze verrukkelijke start fietsen we naar de pont van Riveer: we steken over naar Woudrichem. Mijn stadse vrienden kijken hun ogen uit! Een bijzonder plaatsje dat bekend is om zijn zalmvisserij. We steken over naar het nabijgelegen Slot Loevestein. Onze gids staat klaar en zal hen meer vertellen over het slot en de uitzonderlijke banneling Hugo de Groot.

Hugo de Groot was een briljant jurist: hij legde de basis van het moderne volkenrecht en zeerecht. Toch is hij vooral bekend van zijn spectaculaire ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist. Hugo raakte namelijk verwikkeld in een politiek conflict met prins Maurits en werd in 1619 wegens ‘landverraad’ veroordeeld tot levenslange opsluiting in Slot Loevestein. In maart 1621 wist hij te ontsnappen in een boekenkist. De kist werd naar het huis van koopman Adriaan Daetselaar op de Grote Markt in Gorinchem gebracht. Verkleed als metselaar kwam Hugo door een poortje weer naar buiten en vluchtte via het veer over de Merwede naar Antwerpen. Het Hugo de Groot poortje bevindt zich naast Café Hugo aan de Grote Markt.

We gaan naar de steiger van Riveer om met de watertaxi naar Fort Vuren te varen. Midden in het landschap duiken ze ineens op: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is het grootste geheim van Nederland, verscholen in het landschap. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen (waaronder Gorinchem), 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd als UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Bij De Fortwachterij van Fort Vuren staat een heerlijke lunch klaar. Mijn vrienden willen er ook wel eens gaan overnachten, een aanrader beaam ik.

Na de lunch fietsen wij nog een stuk langs de rivier de Merwede voordat wij weer richting Gorinchem koersen. Eind van de middag zoeken mijn vrienden wat verkoeling onder de bomen aan de Varkenmarkt bij Café ’t Uyltje, al vele jaren gerund door familie Bergman. Zij vermaken zich wel, kan ik even naar de kapper. Bij Patricia van The Art of Hair wandel je altijd stralend de deur weer uit. Ik haal nog even mijn bestelde boeken op bij de Bibliotheek AanZet aan de Groenmarkt voordat ik terugloop naar de Langendijk. Tijd voor de dinerafspraak met mijn vrienden. We hebben een tafel aan het raam met uitzicht op het water en de Appeldijk bij mijn favoriete Griekse restaurant Mykonos. Wat een topdag! Mijn vrienden slapen vannacht bij Bed&Breakfast De Goesting: zij wilden slapen op een bijzondere plek. Dat gaat lukken, na lekker lang tafelen en ons even in Griekenland te hebben gewaand wandelen we richting de Vijfde Uitgang voor een goede nachtrust.

Genieten van de Vestingdriehoek? Bij de VVV aan de Groenmarkt 8 adviseren ze je graag!