Ontdek de vesting

Rond 1600 werd de middeleeuwse stad een ‘moderne’ vesting. De Tachtigjarige Oorlog was toen in volle gang en de vesting moest Gorinchem tegen de Spanjaarden beschermen. In het Rampjaar 1672 werd Gorinchem een belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie. Ook in de Nieuwe Hollandse Waterlinie bleef Gorinchem een strategisch bolwerk. Het militaire leven heeft een blijvende stempel gedrukt op de garnizoensstad. Ook nu nog is de vesting de grootste authentieke vestingstad van Nederland!

Nieuw! - Beleef de vesting nu ook in VR

UNESCO Werelderfgoed

Midden in het landschap duiken ze ineens op: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is het grootste geheim van Nederland, verscholen in het landschap. Ze is er wel, maar je ziet haar (bijna) niet. Ontdek de waterlinie te voet, op de fiets of met de boot! Fiets van fort naar fort of wandel door de velden die onder water gezet konden worden. Veerpontjes verbinden de routes langs de forten met elkaar.   

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en met de Stelling van Amsterdam een Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies.

 

Lees meer