Historisch Overnachten in Gorinchem en Omgeving

Een Reis door Tijd en Erfgoed

Maak een bijzondere reis door de geschiedenis van Gorinchem en haar omgeving. Met zoveel goed bewaarde monumenten ligt de geschiedenis hier voor het oprapen. Nog leuker: kies voor een historische overnachting in een van onze erfgoedpareltjes! Zo heb je uitgebreid de tijd om deze prachtige regio te verkennen. Van het middeleeuwse Tolhuis tot het imposante Slot Loevestein, en van het militaire Fort Vuren tot slapen in een molen, op deze locaties beleef je de geschiedenis op haar best.

Het Tolhuis: vakantiehuisje aan de rivier

Gelegen aan de oever van de rivier de Merwede, nodigt het Tolhuis je uit om terug te gaan in de tijd. De tijd van wacht houden in torens en tol heffen op passerende schepen. Nu is het Tolhuis een gastvrij vakantiehuisje voor de moderne ontdekkingsreiziger. Het middeleeuwse gebouw ademt nog steeds de sfeer van lang vervlogen dagen, maar is voorzien van alle gemakken van nu. Vanaf het privé terrasje bovenop de traptoren kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de rivier. En in gedachten mijmeren over de vele zeil- en roeischepen die hier eeuwenlang voorbij zijn gegaan.

Slot Loevestein: Een imposant verblijf

Een korte reis met de watertaxi of veer brengt de avontuurlijke reiziger van Gorinchem naar het imposante Slot Loevestein. Het middeleeuwse kasteel en vesting in de Hollandse Waterlinies kijkt trots uit over de samenkomst van de rivieren de Maas en de Waal. Dit iconische bolwerk in de Nederlandse geschiedenis biedt je een onvergetelijke ervaring. Hier is geschiedenis geschreven en jij kunt overnachten op de plaats waar het echt is gebeurd.

Kies je voor een knus soldatenhuisje, waar vroeger twee hele gezinnen woonden? Of voor de luxe Officierskamer, Commandeurskamer of Commieskamer? Bijna alle kamers hebben uitzicht op het kasteel. De volgende dag staat er een heerlijk ontbijt met biologische en streekproducten voor je klaar in de Taveerne. En natuurlijk bezoek je ook nog het kasteel om te luisteren naar de rijke geschiedenis van de vesting en haar illustere bewoners, waarvan Hugo de Groot de bekendste is.

Fort Vuren: Pleisterplaats aan de rivier

Verder stroomafwaarts langs de rivier ligt Fort Vuren als een imposante herinnering aan de militaire geschiedenis van de regio. Gebouwd in de 19e eeuw als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, diende dit fort als een verdedigingswerk tegen mogelijke vijanden uit het oosten.

Tegenwoordig biedt Fort Vuren je de unieke kans om te overnachten in of op een authentiek fort. Van kamperen op de met gras begroeide wallen tot overnachten in gerestaureerde kazematten. En van een eenvoudig bed met slaapzak tot luxe B&B of Fortlodge. Zo vang je een glimp op van het leven van soldaten uit het verleden. Overnachten in Fort Vuren is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Slapen in de Molen: Een rustiek toevluchtsoord

Slapen in een echte molen? Dat kan ook! Net buiten Gorinchem staat de Jan van Arkel, een korenmolen uit 1851, die tot 1970 nog in bedrijf was. Nu is het een luxe boutique hotel met 5 verschillende kamers, waaronder een Molen Suite met ligbad voor 4 personen. Ben je met familie of vrienden? Dan kun je een compleet vakantiehuisje huren voor 8 personen. Het heeft 2 badkamers, een volledig ingerichte keuken en een heerlijke natuurspeeltuin voor kinderen. Elke kamer heeft zijn eigen unieke sfeer, maar welke je ook kiest, je slaapt in een echte molen! Geniet van een ontspannen verblijf in het polderlandschap en laat je inspireren door de eeuwenoude tradities van de molenaars.