5x Griekse restaurants in Gorinchem

Griek én Bliek

Mis jij je vakantie naar Griekenland en dat lekkere Griekse eten? Nergens voor nodig! In de jaren zestig kwamen veel Grieken naar Gorinchem om hier te werken in fabrieken. De fabrieken zijn verdwenen, maar veel Grieken zijn gebleven. Ze werden Griek én Bliek. En ze namen hun Griekse eten mee naar Gorinchem. Zo kun je nu elke dag van de week genieten van tzatziki, moussaka, gyros en souvlaki. Wij geven je 5 tips voor de authentieke Griekse keuken.  

Grieks eetcafé Jannis

Jannis in de Haarstraat was de eerste Griek in Gorinchem die een broodjeszaak opende. In 1977 proefden we ons eerste broodje gyros met véél knoflooksaus. En dat doen we nog steeds! Jannis is niet meer weg te denken uit Gorinchem. Tegenwoordig kun je de lekkere verse schotels en broodjes van Jannis niet alleen afhalen, maar ook laten bezorgen. En wil je wel eens wat anders op je feest? Denk dan eens aan een Grieks buffet van Jannis.

Grieks restaurant Mykonos

Mykonos was in 1984 het eerste Griekse restaurant in Gorinchem en bestaat dus al meer dan 30 jaar. Onlangs kreeg het restaurant een opfrisbeurt; door de ruime opzet en lichte kleuren oogt het fris en modern. Ook de kaart is helemaal van deze tijd. Op het uitgebreide menu staan verrassende gerechten en veel vis en schaaldieren. Geen standaard menu dus. Je hebt al een 3-gangen keuzemenu voor € 24,50. En dat allemaal op een toplocatie: aan de ene kant kijk je uit op de pittoreske Langendijk en aan de andere kant op de Lingehaven. Onze tip: boek een tafel met uitzicht op de passantenhaven!

El Greco

Volgens sommigen het beste Griekse restaurant in Gorinchem: eetcafé El Greco in de Schoutstraat (bij het Piazza Center). Het is in ieder geval het restaurant met de ruimste openingstijden. Bijna elke dag van de week kun je hier proeven van de echte Griekse cultuur. Dat begint al om 10 uur met een broodje en gaat door met lunch en diner tot 22 uur. Daarna kun je trouwens nog steeds een drankje drinken aan de bar. Op maandag en dinsdag zijn ze gesloten, maar ook dan kun je terecht voor privé of bedrijfsfeesten. Zoals een Griekse bruiloft, klinkt goed toch?    

Gyros

Liever thuis of op het werk Grieks eten? Gyros bezorgt de lekkerste overwerkmaaltijden, pita’s, Griekse schotels en Hollandse snacks gewoon bij jou aan de deur. Maar je kunt het bij deze Griek in het centrum van Gorinchem ook zelf afhalen. Nieuw is een kilo gyros; met een grote zak frites ideaal voor het hele gezin. Ook bedrijven kunnen bij Gyros terecht; ze cateren zowel voor de lunch als overwerkmaaltijden, bedrijfsuitjes en speciale gelegenheden.

Greek Food Market

Greek Food Market is de nieuwste aanwinst in Gorinchem. De Griekse winkel en traiteur in Nieuw Dalem is een belevenis voor liefhebbers van de Griekse keuken. Hier vind je heerlijke Griekse specialiteiten om kant-en-klaar mee te nemen of thuis te laten bezorgen. Zo lekker hebben wij de moussaka zelfs in Griekenland niet geproefd! Maar de winkel heeft ook een ruime keuze aan Griekse producten en ingrediënten om zelf aan de slag te gaan: van kaas, worst en bake-off producten tot vis, vlees, kruiden en zoetwaren. En je bent altijd welkom voor een heerlijk kopje Griekse koffie.

Voor lekker Grieks eten hoef je dus niet per se naar het buitenland, dat kan gewoon in Gorinchem. Kun je geen keuze maken? Probeer ze gewoon allemaal. Tróte, oftewel: eet smakelijk!