Fietstocht langs de Linge

Nederland staat wereldwijd bekend om zijn schilderachtige landschappen, met zijn kronkelende rivieren en pittoreske dorpen. Eén van de meest betoverende manieren om deze prachtige natuur te ervaren is een fietstocht langs de Linge. De route begint in de charmante vestingstad Gorinchem en neemt je mee op een reis vol verrassingen en bezienswaardigheden.

Gorinchem: De poort naar avontuur

Onze fietstocht begint in Gorinchem, een stad doordrenkt van geschiedenis en omgeven door vestingwerken en water. De vestingstad heeft dan ook een rijke maritieme geschiedenis. Nergens zie je dat beter dan Buiten de Waterpoort, waar je start bij knooppunt 50. Neem even de tijd voor een panoramisch uitzicht over de rivier voordat je op de fiets stapt.

Korte of lange route

De Bloesem & Fruitroute is een lange fietsroute van 77 km. tussen Gorinchem en Geldermalsen, waar  de Linge op z'n mooist is. Je kunt de route makkelijk inkorten, want bij 3 pontjes over de Linge kun je oversteken en aan de andere kant terugfietsen. Wij kiezen voor een kortere fietstocht en steken bij Asperen de Linge over om via de andere oever terug te fietsen. Zo heb je meer tijd om van al het moois onderweg te genieten.   

Knooppunten

50-23-22-53-39-54-55-56-35-36-33-34-57-48-82 (Linge oversteken) -99-49-31-32-29-28-27-25-50

Betoverende boomgaarden en bloesempracht

Vanaf Buiten de Waterpoort fiets je eerst de stad uit en een stuk langs het Merwedekanaal naar Arkel. Na Arkel ga je bij knooppunt 36 de Linge volgen. Terwijl je langs de Linge fietst, word je omringd door weelderige boomgaarden die in elk seizoen hun eigen charme hebben. In het voorjaar worden de boomgaarden een kleurenpalet van bloesems, waarbij de lucht wordt gevuld met een zoete geur. De bloesems trekken niet alleen fietsers aan, maar ook talloze bijen en vlinders die genieten van de overvloed aan nectar. In het najaar hangen de boomgaarden vol fruit en zie je de bedrijvigheid van het plukseizoen.

Tip: kijk op Uit in de regio wanneer de fruitbomen in bloei staan.

Leerdam: Glasstad en Kunstparadijs

Na enkele kilometers fietsen kom je aan in Leerdam, bekend als de glasstad van Nederland. Breng een bezoek aan het Nationaal Glasmuseum aan de Lingedijk en ontdek de prachtige glaskunst die deze stad heeft voortgebracht. Als je nog een stukje doorfietst, gaat de Lingedijk over in de Kerkstraat. Stap hier even af en loop naar beneden naar de Zuidwal om de muizentorentjes te bewonderen en voor een bezoek aan de Glasblazerij. Hier kun je het glasblazen zes dagen per week van dichtbij meemaken. Rond 13.30 uur hebben de glasblazers pauze. Een perfect moment om ook even te lunchen op het fijne terras! Of loop even door het parkje met de kunstroute dat pal naast de Glasblazerij ligt.

Asperen: Een verborgen juweel

Terwijl je verder fietst, passeer je het kleine stadje Asperen. Hoewel het klein is, heeft het een onmiskenbare charme. De oude straten, goed bewaarde huizen en historische panden geven je het gevoel alsof je een stap terug in de tijd hebt gezet.

Tip: bij knooppunt 82 ligt Fort Asperen, een fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beslist een tussenstop waard!

Heukelum: Geschiedenis en natuur

Je fietstocht vervolgt zich naar Heukelum, een dorpje dat bekend staat om zijn harmonieuze mix van geschiedenis en natuur. Wandel door de smalle straatjes, bewonder de oude boerderijen en geniet van de rustige sfeer. Even voor het dorp ben je langs het prachtige Kasteel Heukelum (Merckenburg) gekomen, dat op het Landgoed Heerlijkheid Heukelum ligt. Het kasteel is niet te bezoeken, maar het landgoed wel. De ingang vind je aan de Voorstraat, waar een onverhard wandelpad naar het kasteel loopt. Aan het einde van het pad heb je een prachtig zicht op het kasteel!

Na Heukelum fiets je over de Zuiderlingedijk verder richting Spijk en Gorinchem, een schilderachtig rivierlandschap! Langs de dijk staan nog wat bunkers (groepsschuilplaatsen) uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie.  

De fietstocht langs de Linge is meer dan alleen een tocht door het landschap. Het is een reis door de geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van Nederland. Onderweg passeer je historische stadjes, betoverende boomgaarden en onderdelen van het Unesco erfgoed Hollandse Waterlinies. Deze route is een perfecte manier om de ziel van dit gebied te ervaren en een onvergetelijk avontuur aan de oevers van de Linge te beleven.

Praktische info

Op maandag zijn veel bezienswaardigheden en horeca gesloten. De route is het mooist van april t/m september. Ook de pontjes over de Linge varen alleen in het seizoen.

Bij de VVV Gorinchem is een uitgebreide fietsknooppuntenkaart te koop van dit gebied met 5 Toproutes rond Gorinchem.