Vakantietips van cultuurcoach Esther

Esther Batenburg is al 10 jaar cultuurcoach bij de gemeente en weet als geen ander wat de stad te bieden heeft. Voor de voorjaarsvakantie vroegen we haar dan ook wat er te doen is met de kids.   

Wat doet een cultuurcoach eigenlijk?

Ik verbind het onderwijs met cultuur in brede zin. Dat houdt in dat ik leerlingen kennis laat maken met muziek, dans, theater, maar ook buitenkunst en natuureducatie. Ik focus op het basisonderwijs en voor- en naschool, dus kinderen van 0 tot 12 jaar. Mijn collega Raija doet dat voor het voortgezet onderwijs. En ik heb zelf ook drie kinderen in die leeftijd.

Dan weet jij dus precies wat er te doen is voor kinderen. Wat zijn jouw tips?

Er zijn hele leuke dingen te doen deze vakantie!

Tip 1

Allereerst de Doeruimte in het Gorcums Museum; daar kunnen alle leeftijden experimenteren met kleur, maar is vooral voor kinderen erg leuk. Ze kunnen er de een-kleur-challenge doen (op YouTube kan je veel inspiratie vinden om je eigen onecolor kunstwerk te maken). Of met een zaklamp letters in een onzichtbare kleur zoeken tijdens een speurtocht door het museum. Zelf kleuren kan natuurlijk ook.

Tip 2

Haal een frisse neus op de vestingwallen. Buiten de Waterpoort kun je ook lekker klimmen in de touwen of roetsjen op de kabelbaan. En je kunt er bootjes kijken en schelpen zoeken op het strand, altijd leuk!

Tip 3

Doe eens iets anders. In het Natuurcentrum in het van Andelpark mag je met dieren knuffelen. Er is ook een natuurspeeltuin met water, struinpaadjes, een moestuin en een voedselbos. In het restaurant kun je wat lekkers eten van de Vitamine Kantine. In de vakantie zijn er allerlei leuke workshops, zoals broodjes bakken boven een vuur (28 februari), appels poffen en kinderglühwein maken (2 maart) en bloembommen maken (4 maart).

Tip 4

Wil je liever lekker thuis blijven? Huur dan een speelbox van de LimonadeBrigade. De boxen zijn er voor verschillende leeftijden en er zit steeds weer wat anders in. Zo hebben je kinderen weer iets nieuws om mee te spelen, zonder dat je het koopt. Wel zo duurzaam!

Met deze tips is de vakantie zo om! Heb je ook nog tips voor na de vakantie?

Zeker! Ben je op zoek naar een leuke sport- of cultuuractiviteit? Kijk dan eens op deze site: Het sport- en cultuuraanbod in Gorinchem. Op deze pagina van de gemeente Gorinchem vind je het complete sport- en cultuuraanbod in Gorinchem, aangeboden door lokale partners. Via dit platform kun je je direct inschrijven. Er zit voor iedereen wat leuks tussen, ook na de vakantie!