Gorinchem is niet zoals andere Zuid-Hollandse steden

Al bijna zijn hele carrière werkt de Gorinchemse Erik (52) in het OV. Eerst als buschauffeur en later als treinmachinist. De buslijn door de binnenstad van Gorinchem behoort nog altijd tot Eriks favorieten. “Het is een gezellige stad, die toch ook wel een beetje dorps aanvoelt”, zegt Erik.

Al 30 jaar werkt Erik in de regio Gorinchem. Inmiddels woont hij er ook 20 jaar. “Oorspronkelijk kom ik uit het dorpje Giessen in Brabant”, zegt Erik. “Wat ik zo leuk vind aan Gorinchem, is dat het niet is zoals andere Zuid-Hollandse steden. Het heeft een klein stadscentrum met veel sfeer. Ik herken hier gewoon een beetje de Brabantse gezelligheid van uit mijn jeugd.”

Via zijn moeder is Erik in eerste instantie op de bus beland. “Mijn moeder was buschauffeur bij Westnederland. Zij attendeerde mij toentertijd op een vacature. Helaas is ze op relatief jonge leeftijd ernstig ziek geworden. De laatste tijd lag ze in het ziekenhuis in Gorinchem. Als ik dan met mijn stadsbus langs het ziekenhuis reed, seinde ik altijd even naar haar met de lichten. Daar werd ze dan enorm enthousiast en trots van! Zo kon de hele afdeling aan haar merken dat ik weer was langs gereden.”

In het OV voelt Erik zich vrij. “In mijn voertuig voel ik me onafhankelijk en kan ik lekker mijn eigen ding doen”, zegt Erik. Daarnaast is het een erg sociaal beroep. “Ik heb leuk contact met mijn collega’s en met alle reizigers. Dit gebied is gemoedelijk en relatief rustig. Ik heb zelfs één van mijn beste vrienden leren kennen tijdens mijn werk hier in het OV! Ik vind het gewoon leuk om met iedereen een praatje te maken.”

Door de jaren heen heeft Erik toch ook wel bijzondere dingen meegemaakt. “Ooit stapten er 150 kerstmannen in de trein. Die zouden meedoen met de Santa Run in de binnenstad. Ik zal dat beeld nooit vergeten!” Of die ene keer dat de zomerfeesten waren afgelopen en dat er wel iets van 350(!) mensen tegelijk in de trein wilden stappen. “Er zou nog een extra treinstel aankomen, maar toch wilden alle mensen koste wat kost in het eerste treinstel stappen. Ik heb er wel 10 minuten over gedaan om van de ene kant van het perron naar de voorkant van de trein te lopen”, lacht Erik.Erik is gek op het centrum, het Leeuwenhofje (foto) is één van zijn favoriete straatjes. Maar hij houdt ook erg van de Lingewijk, waar hij momenteel woont. Deze wijk kenmerkt zich door een rijke geschiedenis. “Vroeger woonde ik op de Varkenmarkt en later op de Drie Koningenstraat, naast de Gasthuisstraat. Ik vond dat echt genieten, want met evenementen was ik er zo!” Eriks favoriete evenement is het Hippiefestival. “Ik heb daar ook wel eens zelf gestaan met de Pink Floyd Coverband; wish we were there”, zegt hij trots. Ook was Erik toetsenist bij de band New-Par; een band die zeker een plaats heeft verworven in de Gorinchemse muziekgeschiedenis.Eén van de favoriete plekken van Erik is Buiten de Waterpoort. “Je kunt hier heerlijk tot rust komen en genieten van het uitzicht”, zegt hij. “Mijn favoriete plekje vroeger was internetcafé de Grid. Daar heb ik zulke warme herinneringen aan! Dat was echt mijn stamkroeg. Helaas zijn internetcafés niet meer van deze tijd, maar veel oudere Gorcumers zullen zich deze plek ook zeker nog herinneren!”

Wil je weten welke evenementen er nog meer zijn in Gorinchem? Kijk ook eens in de agenda. 

Tip: kom met de trein, bus of het veer!