2021: Hugo de Grootjaar

Het leven van Hugo de Groot wordt gekenmerkt door één dag: 22 maart 1621. De dag waarop hij ontsnapte in een boekenkist uit Slot Loevestein en op de Grote Markt van Gorinchem zijn vrijheid terugvond. Als je het Hugo zelf zou vragen, dan krijg je zeker een ander antwoord.

Wellicht de meer dan 7.000 brieven die hij schreef, zijn ‘Mare Liberum’ over het zeerecht of zijn ‘Iure belli ac pacis’ (Over het recht van oorlog en vrede) dat de grondbeginselen van het volkenrecht uiteenzet. Dat Hugo de Groot in zijn tijd niet ten volle gewaardeerd werd, blijkt wel uit zijn  levensverhaal waarin de roep om tolerantie hem gevangenschap en uiteindelijk verbanning opleverde.

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot is ontsnapt. Met het overkoepelende thema ‘Wat laat je na, wat zal men zeggen?’ wordt het verhaal van Hugo de Groot op allerlei manieren verteld dit jaar. Want er is veel meer dan de ontsnapping in een boekenkist!

© Goedemorgen Theaterproducties

Hugo in het theater

Goedemorgen Theaterproducties brengt in het voorjaar van 2021 maar liefst drie voorstellingen rond het leven van Hugo. Voor het grote publiek is er ‘Hugo de Groot, de musical’. Iedereen kent het verhaal van de ontsnapping, maar het gedachtegoed, de eeuwige strijd om gehoord te worden is iets waar Hugo om herinnerd wil worden. Voor het jonge publiek zijn er een kleuter- en een jeugdvoorstelling. In ‘Stilzitten, Hugo’ komt Elsje naar de basisscholen om het spannendste verhaal van Gorinchem te vertellen. De voorstelling ‘Hugo & Ik’ speelt in Theater Peeriscoop en vertelt het verhaal van Jip die met haar opa naar het museum gaat. Daar leert ze Hugo kennen die veel gemeen heeft met Jip, maar dan 400 jaar later.

Bekijk ze hier

Agenda - Onder voorbehoud van coronamaatregelen

Hugo, het magazine

Begin van het jaar 2021 ligt op de mat van elk huishouden in Gorinchem het magazine HUGO. Hierin nemen we elke inwoner (jong en oud) mee in het échte verhaal van Hugo; wat is het verhaal achter de boekenkist? Een agenda met alle activiteiten die er te doen zijn in Gorinchem naar aanleiding van dit feestjaar. Natuurlijk ligt het magazine straks ook op koffietafels in de horeca en bij de VVV voor de toerist. Het magazine wordt eenmalig gedrukt met een oplage van 16.000 stuks.

Zien & doen