Haarwijk

Ha Bliekje?! Vanuit de vesting fiets ik langs het Paardenwater richting de Haarwijk. Rechts van mij zit op z’n eilandje in het Paardenwater de visser Ouwe Sannie. Het beeld werd ontworpen door het duo SiBa in 1984 en een jaar later op het eilandje geplaatst. Zou Sannie rond 1900 rondom Gorinchem inderdaad naar bliek, een klein visje met veel graat, hebben gevist? In 1985 bedacht de carnavalsvereniging De Zotsentrappers een leuke grap rondom Sannie. De stille visser zou namelijk het boegbeeld worden van de eerstvolgende optocht. Er kwam toen ook Bliekenbier en zo kreeg Gorinchem steeds meer het imago van Bliekenstad. Vanaf dat moment kreeg Gorinchem de carnavalsnaam ‘Bliekenstad’ en hebben de Gorcumers als geuzennaam Bliek gekregen.

Mijn neefjes zijn dol op vissen, ik ga hen eens verrassen met wat extra materialen. Bij HSV in de Marinus Spronklaan adviseren zij mij perfect en ik fiets weg met een tas leuke en handige vismaterialen. Als ik bijeenkomsten organiseer bestel ik graag bij betrokken partners uit de stad, zoals Bakkerij Syn in Zoet, daar werken mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De bakkerij biedt hen een professionele werkplek waar zij werken volgens de eisen die aan een bakkersbedrijf worden gesteld. Bakkerij Syn in Zoet is een leer-werkbedrijf van de dagbesteding van stichting Syndion. Ik loop even binnen voor een praatje en wat lekkers.

Ik steek de Haarsekade over en fiets de Wilhelminalaan in en bewonder het beeld van ‘De Winkelende Vrouw’ gemaakt door stadsbeeldhouwer Marcus van Ravenswaaij. In de Wilhelminalaan kun je al ruim 20 jaar terecht bij zelfstandig bloemist Caroliene Verdonk. Afscheidsbloemen zijn haar passie. Zoals zij zelf meldt op haar website: ‘Het is altijd weer een uitdaging bloemstukken te maken met bloemen en natuurlijke materialen die symbolisch zijn voor het leven van de gestorvene. En echt fijn als ik daarin slaag en daarmee een bijdrage lever aan een bijzonder afscheid’.

Echte verbinders zijn de ondernemers Hazel en Murat van Gorcums Bakkie. Zij wonnen onlangs de eerste landelijke NSO Retail Buurt Bokaal, een initiatief van de branchevereniging voor tabaks- en gemakswinkels. De NSO prijs is bedoeld om lokaal ondernemerschap te stimuleren: een lokaal product of een sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Bij hen is dat er allebei. Met hun buurtwinkel in de Haarwijk proberen zij een steentje bij te dragen aan een leuke, vrolijke omgeving. Sinds 2018 serveren zij het Gorcums Bakkie, een echte Gorcumse koffie. Hiermee steunen zij ook activiteiten in de buurt. Stadskoffie staat voor hen niet alleen voor het drinken ervan, maar voor contact en gesprekken. Daar hou ik van, ondernemen draait niet alléén om geld verdienen, maar om mensen, je klanten en je buurtbewoners. Dus koop lokaal, de ondernemers dichtbij huis staan voor je klaar!

Met de Beeldenroute kun je zelf ook fietsen of wandelen langs kunstwerken in Gorinchem. Het boekje is voor € 2 te koop bij de VVV.