Stegen, gangen, passage… de Bliekenstad!

Als je in de historie duikt van onze vesting lees je over roerige tijden, armoede en welvaart, afbraak en ontwikkeling en ga zo maar door. De geschiedenis leert ons dat er geen ‘status quo’ is en alles onderhevig is aan de omstandigheden en de tijd waarin we leven. De geschiedenis leert ons ook dat, in moeilijke tijden, er gezocht wordt naar oplossingen, samenwerking en er nieuwe verbindingen ontstaan. Onze stadsspreuk is ‘Fortus creantur fortibus’, oftewel sterken brengen sterken voort. Het brengt ons terug naar de heren van Arkel, die ons in 1382 stadsrechten gaven. Gorinchem, of onder ons Gorcum, kent door de eeuwen heen welvarende handelaren, wereldreizigers, kunstenaars, artiesten, dichters etc, ook zij kenden onzekere en moeilijke tijden. Zij lieten ons wel veel moois na, waar wij kracht uit kunnen putten. En ken je onze bijnaam? De Bliek, ik vertel er altijd graag over. Een bliek is een klein zilverkleurig visje met veel graten en niet echt lekker. Waren de zalmvissers aan de overkant ons te slim af?

Ik start vandaag mijn wandeling bij de VVV aan de Groenmarkt. Op de Groenmarkt kun je nog steeds elke maandagochtend naar de markt. Vroeger was ‘je gulden een daalder waard’, nu besteden we onze euro er goed. Bij de altijd vriendelijke dames van de VVV koop ik een paar Bliekenbonnen. Niet alleen erg leuk om weg te geven, maar geweldig natuurlijk dat we hiermee onze lokale ondernemers ondersteunen. Als ik de VVV uitloop ga ik naar rechts en direct rechtsaf onder het Gasthuispoortje door. Kijk eens goed, het poortje dateert niet uit 1391, zoals de steen doet vermoeden. De steen komt mogelijk van het voormalige Gasthuis dat er stond. Want rondom onze Grote Kerk werd er gezorgd voor ouderen, beyaarden genoemd. En het was de verblijfplaats voor arme vreemdelingen. De zusters van het Agnietenklooster zorgden voor wezen, armen en kinderen.

Via de Gasthuisgang loop ik naar de Gasthuisstraat. Ik kijk altijd even naar links, want deze muur met  ‘Automatiek’ blijft voor mij de voorloper van de Febo. Bij de toenmalige bakker in de Gasthuisgang lagen er heerlijke kroketjes en saucijzenbroodjes achter de glazen deurtjes. Onze stegen, gangen en passage verbinden de straten met elkaar, en indirect dus ons mensen. Ik sla rechtsaf en wandel tot Bakker Bart. Want ik heb opeens enorm veel zin in een saucijzenbroodje. Vervolgens ga ik naar Parfumerie Douglas, nog niet binnen komen de heerlijke geuren mij al tegemoet. Eens kijken welke parfum het deze winter wint, kiezen blijft lastig. Ik wandel Passage Botersteeg in. De letterlijke betekenis van passage is een overdekte verbinding tussen twee straten, vaak ingericht als winkelgalerij en slechts toegankelijk voor voetgangers. Dat klopt, maar hier is meer aan de hand. Verbinding tussen mensen, cultuurliefhebbers, ondernemers en jong talent. Dat kun je niet vaak over passages zeggen. Ik loop binnen bij ‘In de Ruimte’. Ken jij hun programma al? Ze hebben een tof aanbod voor jongeren tussen 14 en 24 jaar, zoals workshops, talent house, pizzasessies, film, fotografie en nog veel meer. Er is ruimte om mee te denken over wat je mist in Gorinchem: een activiteit, een leuke workshop, een studieplek? Vrijdag 23 oktober 2020 van 19-21 uur is er weer een talent house. Deelname is gratis, maar wel even aanmelden. Check ook Facebook.  

De buren van Breaksquad halen echt het beste naar boven in kinderen en jongeren, wat een toffe workshops! Helaas kan door de aangescherpte maatregelen niet alles doorgaan, maar Nazgul gaat door met een fantastisch alternatief. Hij heeft besloten om deze maand nuttig en goed te gebruiken door de nieuwe generatie een kans te geven om ze meer te begeleiden en coachen. Plan je eigen sessie in met Nazgul om een volledig uur aan jouw break te werken en sneller te groeien. Je kunt maximaal 2x uur in de week inplannen p.p. Meld je aan door te appen naar: 06 53 29 54 58.

Ik bewonder deze jongens, wat een doorzettingsvermogen en enthousiasme. Ik wandel verder en loop binnen bij Van Beuzekom Mode. De collectie is uitgebreid en divers, ik koop een kleurrijke blouse, blij mee! Even naar de Hema voor wat kantoormaterialen en keukengerei, voordat ik eindig bij de Woonstyling. Geen beter moment om mijn huis nog wat gezelliger te maken, nu ik meer thuis ben en de winter voor de deur staat. Ik word er als altijd goed geadviseerd en fiets naar huis met wat stalen.

Deze zondag, 25 oktober, is het weer koopzondag. Hou rekening met elkaar en bewaar afstand, zo kunnen we samen lokaal blijven winkelen en genieten.