Van Keekem viert 150-jarig bestaan

Kleermaker Johannes Cornelis van Keekem begon in 1870 de eerste naaimachinewinkel van Nederland in de Arkelstraat. 150 Jaar later is Van Keekem Naaimachinebedrijf nog steeds een begrip in Gorinchem. Ivonne Wildschut-van Keekem is de vijfde generatie in het familiebedrijf en de zesde generatie staat alweer klaar om het bedrijf over te nemen.

Generatie 1: Johannes Cornelis van Keekem en 2: Johannes Hendrik van Keekem

Ivonne is voor het jubileum het familiearchief ingedoken en vertelt enthousiast over het ontstaan van het bedrijf: “Mijn betovergrootvader Johannes ging naar een modebeurs in Parijs en zag daar een Singer naaimachine; in die tijd iets compleet nieuws. Hij was zo enthousiast dat hij besloot om de machine in Nederland te gaan importeren. Hij is zelf naar de fabriek in Duitsland gegaan om de eerste machine op te halen. Het was een schot in de roos; sindsdien is de winkel van vader op zoon overgegaan en alle kennis over het vak overgedragen. Want we verkopen niet alleen naaimachines, ook alle reparaties doen we zelf in eigen huis.”

Generatie 3: Hubertus Karel van Keekem en 4: Freddy van Keekem

Van Keekem en Wildschut

Ivonne is de eerste vrouw aan het hoofd van het familiebedrijf, dat sinds 1900 in de Haarstraat zit. Dat doet ze met haar man Hans Wildschut, ook een telg uit een naaimachinebedrijf in Amsterdam. Ivonne: “Ik ben opgegroeid in het bedrijf, tot mijn 25e heb ik in de zaak gewerkt. Aanvankelijk was ik niet van plan het over te nemen, dat deed mijn broer. Ik ontmoette Hans op een cursus voor breimachines in Zwitserland. Hij viel me op omdat hij erg goed was in breien; hij liet geen steek vallen! Na ons huwelijk zijn we in Purmerend gaan wonen en ben ik gestopt met werken. Maar toen mijn broer in 2000 wilde stoppen met het bedrijf, zijn we teruggekomen naar Gorinchem. Uit heimwee, maar ook om het familiebedrijf voort te zetten. Nu doen we het samen en zijn Wildschut en Van Keekem één bedrijf. Hans houdt zich meer bezig met de technische kant en ik doe de verkoop, lessen en workshops. Iedereen die een machine bij ons koopt, geef ik les om de machine te leren kennen. Dat is een gratis service. Normaal geef ik ook allerlei workshops, maar dat ligt door corona tijdelijk stil.”

Janny van Keekem, moeder Ivonne

Janny van Keekem, moeder van Ivonne en oma van Eline

Zesde generatie Van Keekem

Dochter Eline is de zesde generatie die zich aandient; ook zij vindt het zonde om de zaak verloren te laten gaan en is per 1 oktober in de zaak gestapt. Zij heeft de technische skills van haar vader geërfd en leert nu alle kneepjes van het repareren van naaimachines. Ivonne ziet de toekomst voor het bedrijf sowieso rooskleurig in: “Naaien is weer heel populair onder jonge moeders. Het past in de duurzaamheidstrend en wordt ook op Pinterest en Facebook veel gedeeld. En nu in de coronacrisis is er nog meer vraag naar, omdat we veel thuis zijn.”

Jubileumactie

De pandemie heeft wel roet gegooid in het jubileumfeestje dat gepland stond. Een echt feestje met gasten kan niet gevierd worden, maar er wordt wel op andere manieren aandacht geschonken aan het 150-jarig bestaan. De winkel is feestelijk versierd en de website helemaal aangepast aan het jubileumjaar. En er is een actie: wie voor € 150 of meer in de winkel besteedt, krijgt een actiekaart. Elke week ontvangt 1 weekwinnaar het jubileum-verrassingspakket. De actie duurt tot eind december 2020.

Van Keekem Naaimachinebedrijf

Haarstraat 54-56, 4201 JD  Gorinchem

Website van Van Keekem