Achtste stad van Holland

Verhalen & shoppen in de Achtste stad!

Als stadsgids duik ik graag in de verhalen van onze Gorcumse geschiedenis. Gorinchem is waarschijnlijk al in de 11e eeuw ontstaan. Ik vind het bijzonder hoe we in het dagelijkse beeld zoveel terug vinden uit ons verre verleden. De rijke geschiedenis van de stad is nog steeds af te lezen aan de vele monumentale panden en huizen. Ik hou van onze vesting en ga vandaag weer dichtbij huis shoppen. De ondernemers kunnen in deze uitzonderlijke tijd wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Ik hoop dat zij nog jaren in de vesting actief zullen zijn! Voor mij is het persoonlijk contact met de ondernemers een extraatje bij al mijn aankopen. Omdat het zomers warm is, ga ik er op uit: voor mijn zomerse outfit ga ik even naar Van Zuilen Mode, zij hebben een prachtige collectie in hun bijzondere winkel. Zoals ze op hun website vermelden: ‘Niet alleen in onze modecollectie tonen wij oog voor detail, ook in het unieke interieur – passend bij de charme van de oude gebouwen – zijn de details en de specifieke Van Zuilen Mode-stijl zeer herkenbaar’. Loop eens binnen als je door de Arkelstraat loopt, het is meer dan de moeite waard.

In de 15e eeuw groeide de handel zodanig dat Gorinchem uitgroeide tot de ‘Achtste stad van Holland’. Handel drijven en ondernemen zat al vroeg in de geest van de Gorcumer. Ik loop via de Kapelsteeg richting de Kortendijk en sla linksaf naar het Hendrick Hamel Museum. Dat er al vele jaren een Hamelmuseum in Yeosu in Zuid-Korea staat, kwam ons ter ore in de jaren ‘90.  In onze vesting bevindt het museum zich in het geboortehuis van de Gorcumer Hendrick Hamel. Hij is een 17e eeuwse zeevaarder die als eerste verslag legde over Korea, destijds een gesloten land. In 1653 scheepte hij in Batavia in op de Sperwer: een jacht voor de kustvaart van de V.O.C. In een verschrikkelijke storm is het schip kapot geslagen op de kust van Korea. Slechts 36 bemanningsleden overleefden deze ramp, die vervolgens gevangen zijn genomen. Na 13 jaar ballingschap wist Hendrick te vluchten naar Japan. Daar schreef hij het “Journael”. Het boek is vele malen herdrukt. In Korea, waar hij na een schipbreuk jaren gevangen zat, is hij een nationale held. In Gorinchem begon en eindigde zijn leven. In het Hendrick Hamel Museum wordt verteld over de spannende reis van zijn leven.

Na mijn bezoek aan het museum loop ik terug naar de Arkelstraat voor een kop koffie met wat lekkers bij Jimmy Coffee, mmmmm! Voor straks thuis wil ik een paar tijdschriften, dus loop ik ook nog even binnen bij Primera. Even met ondernemer Ben Groot bijpraten. Ik wil nog een ring laten repareren en graveren. Juwelier Angelo, op de hoek Arkelstraat met Gasthuisstraat, heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het vak. Dat merk je, goed advies en fijne service. Dan toch deze zomer ook maar een horloge, kom ik misschien nooit meer te laat. Op tijd loop ik naar de Varkenmarkt, want ik heb afgesproken met mijn vriendin voor een drankje en hapje. Over deze markt valt ook nog wel wat te vertellen: iets met klooster, priesters, Martelaren van Gorcum, wandel je een keer met mij mee tijdens mijn stadswandeling? Ik bestel snel wat lekkers van de heerlijke menukaart van ’t Gelagh. Fijn om weer te kunnen ontmoeten op het lommerrijke fijne terras!

We zien je graag weer in de vesting, dat kan ook op de koopzondagen. Leef, geniet en steun lokaal!