Torenklimmen met gids

De beklimming van de Grote Toren is een belevenis voor toeristen én voor Gorcumers. Toon Hopkoper is een van Gorcums torengidsen. Hij vertelt graag over het meest markante punt van de stad.

Hoi Toon, waarom fascineert de Grote Toren jou zo?

Ik ben geboren en getogen aan de voet van de Toren. Als je een echte Gorcumer bent – zo mag ik mijzelf wel noemen – en terugkomt van vakantie, dan ben je thuis als je de Toren weer kan zien. Dat zullen mensen in andere steden met andere dingen hebben, wij hebben dat in Gorinchem heel sterk met de Toren. Vijf jaar geleden kon ik Torengids worden en dat heb ik met twee handen aangegrepen. Ik vind dit zo geweldig. Heel leuk om te doen.

Kwam je daarvoor ook al op de Toren?

Ja, al vanaf dat ik een jaar of tien was. Vroeger was er altijd een Paas- of Pinkstermarkt en dan kon je voor vijftien cent of een dubbeltje naar boven. Dat was dan alleen naar boven en weer naar beneden, niet op de verdiepingen. Er was dan ook geen gids bij. Het was altijd een hele heisa want er gingen zo vijftig man naar boven en die gingen natuurlijk ook naar beneden, dus dan kwam je elkaar altijd tegen op de smalle trap. Toen ben ik een hele tijd niet meer naar boven geweest tot een jaar of vijf geleden. Sinds ik gids ben ga ik zo vaak mogelijk en het blijft fascinerend. Iedere keer als je boven staat zie je weer nieuwe dingen en je ontmoet ook steeds andere mensen. Het is hartstikke leuk om te doen. Als ik wil kan ik eindeloos vertellen, overal zit een verhaal achter.

Hoe vaak heb je de Toren zelf beklommen?

Ik ben denk ik inmiddels wel meer dan 100, 150 keer naar boven geweest. Iedere zaterdag is er om 13:00 en 15:00 uur een vaste rondleiding met gids. We zijn met zes gidsen op het moment. Eén van de gidsen heeft dan dienst. Als je op zaterdag dienst hebt dan ga je twee keer, soms heb je ook grote groepen met meerdere gidsen, zoals bij een schoolklas en dan splitsen we het op. Daarbuiten kan je zelf ook een afspraak maken en dan gaan we wanneer we willen. Het kan elke dag in principe, ochtend of de middag, maar net wat je wil. 

Is het drukker geworden nu de stad is uitgeroepen tot Allermooiste vestingstad?

Ja, maar ook vooral qua stadswandelingen. De Toren ligt minder voor de hand, daarom verdient die wat meer de aandacht! Men kan ieder moment naar boven, mits het uitkomt bij de gidsen. Ik ben ook wel eens naar boven gegaan met een groep en toen had ik van tevoren gekeken hoe laat de zon onderging. Als dat om een uur of acht is, kan je zorgen dat je iets voordat de zon achter de horizon verdwijnt boven bent. Dan kom je dat deurtje uit en dan heb je de zon en de skyline van Rotterdam, dat is zo geweldig!

Moet men van tevoren reserveren?

Je kunt reserveren bij de VVV, zij kunnen dit direct doorzetten om te kijken of er een gids beschikbaar is. In principe kan je dan binnen een half uur naar boven,. Het is ook leuk om de klim te combineren met een hapje en drankje en een stadswandeling. Ik probeer dat ook altijd aan te geven, het is gewoon leuk om te doen. Mensen praten er nog lang over na. Mensen komen ook van buitenaf.

Waar komen de bezoekers vandaan?

Overal. Ik heb Spanjaarden mee gehad, Russen, Noren, Duitsers, Fransen, Italianen, vaak zijn mensen op bezoek bij familie en dan willen ze iets leuks doen in de stad. Dit is echt een leuk uitje voor zo’n groep. Dan moet je wel eens iets in het buitenlands zeggen en dat levert leuke momenten op. Ik had iets via Google geleerd in een andere taal, bleken ze ook gewoon Nederlands te verstaan. Ik probeer er altijd een leuk verhaal van te maken en in te spelen op de groep, zo is het leuk voor iedereen.