De Hoop alleen al door het uitzicht heel bijzonder

Ze behoren zonder meer tot de meest karakteristieke bouwwerken in de stad: de molens. Elk weekend kun je ze van binnen bekijken. Wij gingen op bezoek bij Ton van den Heuvel, molenaar op molen De Hoop op de Dalemwal.

Hoe lang ben je al molenaar op De Hoop?

Ik ben in 2012 begonnen. Ik ben van origine timmerman en dat kwam goed uit, want er moest het een en ander worden opgeknapt. De molen draaide de jaren ervoor ook niet meer zo veel. Als jongen kwam ik wel eens op een molen, omdat de vader van een kameraad er werkte. Toen ik met pensioen ging, begon ik me er weer voor te interesseren. Toen heb ik een cursus gevolgd en heb ik mijn molenaarsdiploma gehaald.

Vertel eens iets over de geschiedenis van De Hoop?

De voorganger - een eenvoudiger uitvoering - van deze molen stond in 1634 al op deze plek. Deze staat hier sinds 1764. Het is lange tijd een consumptiemolen geweest. Later is er nog veevoer gemaakt. Er heeft een motor ingezeten om hem ook te laten draaien als er geen wind is, maar die is er niet meer.

Wat maakt deze molen zo speciaal?

De constructie en de werking zijn op zich niet anders dan die van andere molens, maar alleen het uitzicht al maakt De Hoop bijzonder natuurlijk. Je kijkt over de rivier, over de wal, op de Dalempoort; het beeld is heel indrukwekkend. Niet voor niets worden er veel trouwreportages gemaakt bij De Hoop. Er zijn zelfs mensen getrouwd in de molen. De molen zelf is nog helemaal vaardig. Alles zit erop en eraan en werkt. Als ik er een zak tarwe in gooi, dan heb ik er meel van.

Heb je veel aanloop?

Dat verschilt per dag, maar zeker als het mooi weer is komen er best veel mensen kijken. Ik ben gemiddeld vijf dagen in de week hier en in ieder geval elk weekend. Op zaterdagen ben ik hier van 10 tot 17 uur en op zondagen van 10 tot 16 uur. De deur staat altijd open als ik er ben en het is ook mogelijk om op afspraak langs te komen. Het is goed voor de molen als hij veel draait. Rust roest; oude dingen moeten in beweging blijven. Daar pas ik zelf mooi bij, haha! Tijdens Symposion in 2015 is trouwens Prinses Beatrix nog op bezoek geweest toen ze de kunstwerken op de wal bekeek.

Molen De Hoop is elk weekend open: zaterdag 10-17 uur, zondag 10-16 uur.