4x Wandelen in de Biesbosch

De Biesbosch is ontstaan na de Sint-Elisabethsvloed in 1421, een watersnoodramp waardoor bijna heel Zeeland, Holland en Vlaanderen onderliepen. Tegenwoordig is dit getijdegebied een Nationaal Park, waar je heerlijk kunt wandelen, van korte routes tot een minivakantie. Startpunt van veel routes is het Biesbosch MuseumEiland; daar kom je ook alles te weten over dit unieke natuurgebied.

Biesbosch Wandeling

Voor een eerste kennismaking is dit een aanrader. Dit rondje van 10 km. start bij het Biesbosch MuseumEiland (knooppunt 85). Daar kun je gratis parkeren, een kopje koffie nemen of het museum bezoeken. De route voert eerst langs De Pannekoek, een griend waar je heerlijk kunt struinen over kleine paadjes. Let ook op de echte griendwerkershut; een verborgen parel! Het volgende hoogtepunt is de kleine Noordwaard met zijn waterbuffels die in dit natte gebied graag zwemmen en grazen. Daarna maak je een lus door de Jantjesplaat waar je de visarend en de zeearend kunt spotten en de Catharinapolder, die langs de Nieuwe Merwede ligt. Over een verhard pad loop je weer terug naar het MuseumEiland, waar je kunt uitrusten op het terras of in het restaurant.

De complete wandelroute vind je op de website van de Biesboschlinie. Het wandelgidsje met meer mooie routes door de Biesboschlinie kun je ook gratis halen bij VVV Gorinchem.

Poëzieroute

De natuur inspireert ook kunstenaars! In de Biesbosch zijn meerdere kunstwerken te vinden én er is een poëzieroute. Op acht plaatsen in de Biesbosch zijn borden met elk vier seizoensgedichten. Ze staan vlakbij wandelroutes, dus je komt ze vanzelf tegen. Wil je niets missen? Koop dan vooraf de dichtbundel met alle 32 gedichten op het Biesbosch MuseumEiland.

Biesboschpad

Ben je een lange-afstandswandelaar? Dan is het Biesboschpad echt iets voor jou! Wandelnet heeft een Streekpad (SP 18) uitgezet van 169 km. rond de Biesbosch; van de Brabantse Klei naar de Hoeksche Waard, Eiland van Dordrecht, de Noord- en Oostwaard, Bergsche Maas en de Langstraat in 12 dagetappes. Heb je alle etappes gelopen, dan weet je precies hoever het water kwam tijdens de Sint-Elisabethsvloed. Alle etappes zijn los te downloaden. De gids is ook te koop bij VVV Gorinchem.  

 

Trektocht door de Biesbosch

Het natuurgebied is zo groot dat je er makkelijk een minivakantie kunt doorbrengen. De IVN heeft daarvoor een 5-daagse trektocht uitgezet met 4 overnachtingen, ontbijt, lunch en diner. Per dag loop je tussen de 15 en 20 km. van hotel naar hotel. Met een speciale app hoor je bijzondere verhalen en ontdek je meer over de Biesbosch. Er is ook een dag vrij in te vullen, leuk om bijvoorbeeld te kanoën of bevers te spotten. Rugzak op en gaan!

Wandelen met de hond

Honden zijn (bijna) overal welkom in De Biesbosch. Soms los, maar meestal aangelijnd. In sommige delen van het park zijn honden niet toegestaan om de natuur te beschermen. Je ziet dit vanzelf op de speciale borden. Of vraag vooraf bij de bezoekerscentra waar je wel en niet met je hond kunt wandelen.

Meer tips

Wil je de Biesbosch nog beter leren kennen? Kijk dan ook eens op Biesboschlinie en Beleef de Biesbosch voor meer mooie fiets-, wandel-, vaar- en ruiterroutes. 

De Biesbosch vanuit Gorinchem

Vanuit Gorinchem vaar je dagelijks met de snelle voet- en fietsveren naar Werkendam. Vanaf de pont wandel of fiets je zo de Biesbosch in. De fiets mag gratis mee!

Foto's: Biesboschlinie.com