Ondernemer Neeltje

Neeltje Groot-Schamp is geboren in Noord-Limburg, maar woont inmiddels al ruim vijftien jaar in Gorinchem. Al tijdens haar studententijd in Utrecht - de stad waar zij ook haar man leerde kennen - raakte ze meer en meer georiënteerd op Gorinchem. Eenmaal student-af voelde Utrecht te groot. “In Gorinchem heb ik mijn stad gevonden. Hier voel ik mij thuis met zowel de stad als het groen dicht bij elkaar.”

Met een achtergrond in theater-, film- en televisiewetenschappen is Neeltje gek op cultuur én natuur. Het avontuur trekt en het gezin gaat er vaak op uit. En of het nu gaat om ijsvogels en bevers spotten bij de Oostgracht tijdens een rondje vestingwallen, het kijken van een theatervoorstelling of het bezoeken van een museum: in Gorinchem kan het allemaal!

De liefde voor de stad werd een aantal jaar geleden al omgezet in het spel Gorcums Dobbelen, een soort Yahtzee in Gorcumse stijl, om nog meer mensen kennis te laten maken met de vestingstad. Een leuk spel voor thuis, met Gorcumse iconen zoals de Grote Toren, de vesting, Dalempoort, Molen de Hoop, de bliek (niet alleen een vis maar ook de bijnaam voor Gorcumers), de Blauwe Toren én een Hendrick Hamel en Hugo de Groot kaart voor een strategische wending. De ontwikkeling van het spel liet haar de toeristische bril opzetten. “Door interesse te tonen gaat de stad leven en zie je wat een plek nog meer te bieden heeft.”

Wat zijn jouw favoriete binnenplekjes in Gorinchem?

En Gorinchem biedt meer, want behalve de iconen uit het spel - waarvan een aantal open zijn voor publiek - heeft Gorinchem ook leuke binnenlocaties. Zo vind je er bijvoorbeeld theater Peeriscoop. Neeltje: “Ik ben gek op knusse plekjes. Peeriscoop is een prachtig klein theater in een fijne omgeving.” Theater Peeriscoop is een oase in een wereld die verhardt, met voorstellingen voor iedereen.

Een andere favoriet is het Hendrick Hamelhuis, een museum dat het verhaal van zeeman Hendrick Hamel vertelt. Waar voor de meeste mensen het verhaal van deze zeeheld onbekend is, komt zijn scheepsbreuk en de spannende reis die daarop volgde hier echt tot leven.

Voor Neeltje is een rondje vestingwallen niet compleet zonder een bezoek aan La Caponnière. Ooit onderdeel van de militaire vestingwal en tegenwoordig een proeflokaal waar je terecht kunt voor hapjes en drankjes. Dit geheime stukje van Gorinchem vind je net buiten het centrum van de vestingstad. “Ik ben echt van de gezelligheid. Een rondje wallen betekent voor mij het liefst ook een bezoek aan La Caponnière, je kunt er heerlijk wijntjes drinken bij de open haard op een historische plek.”

Tot slot mag ook Pub10 niet in het rijtje favorieten ontbreken. “Bij Pub10 stap je binnen in een wereld van gezelligheid. Het is een biercafé met veel speciaalbiertjes en aardige mensen achter de bar. In het weekend kan je hier ook gezellig dansen met vrienden.”

Benieuwd wat Gorinchem naast de favorieten van Neeltje nog meer te bieden heeft? Bekijk hier tips van Gorcumse locals.