Stadsgids Alet

“Ik ben dol op verhalen vertellen, dol op geschiedenis en dol geworden op Gorinchem.”

 

Alet van Eijk is geboren in Drenthe, maar woont al sinds 1994 in Gorinchem. Ze liep iedere dag een rondje over de vestingwal en werd verliefd op de stad. Inmiddels is het helemaal ‘haar’ stadje en gaat ze als stadsgids graag op pad met toeristen.

“Vijftien jaar geleden had ik al een advertentie gezien voor stadsgidsen, maar toen waren mijn kinderen nog klein. In 2018 zag ik op de Open Havendag dat de VVV gastvrouwen zocht. Ik heb me gelijk aangemeld en ben begonnen als gastvrouw. Daarna heb ik eerst de cursus Gorcumkunde gedaan - in 2012 had ik al de Vertelacademie in Utrecht gedaan - en zo ben ik uiteindelijk toch stadsgids geworden. Van huis uit heb ik de interesse in cultuur al meegekregen. Wij gingen niet op vakantie, maar wel dagjes uit. We bezochten kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden. Nu mag ik zelf mensen Gorinchem laten ontdekken.”

Wat vind je zo leuk aan rondleiden?

Er is geen vaste route, ik kan er mijn eigen interesses in kwijt. Er zijn wel een paar vaste onderdelen. In de Food Tour pak ik graag het Hendrick Hamel Museum op de Kortendijk mee. En ik doe altijd een ‘rondje markt’: dan laat ik bezoekers kijken door de bril van de geschiedenis. Wat is hier gebeurd en wat zie je daar nog van? Op de Schuttersgracht leg ik uit dat dit de middeleeuwse stadsgrens was. Een Gorcumer zei eens “nu ga ik het eindelijk snappen”. Dat vind ik leuk! Als stadsgids laat je de verbanden zien en dan gaat het leven.

Wat zijn jouw lievelingsplekjes in Gorinchem?

Het uitzicht vanaf de Altenawal richting de Dalempoort. Dat is zó mooi, zo groen! Ik sta daar altijd een poosje stil om iedereen van het uitzicht te laten genieten.

In de Gasthuisgang zie je nog de schoorsteen van het voormalige Sint Elisabethgasthuis; het is nog zwartgeblakerd. Dat roept een gevoel op, een historische sensatie.

Ik woon in Gorinchem oost en als ik naar de stad fiets, ga ik altijd de Lingsesdijk op. Dat dijkje is al eeuwenlang hetzelfde, en nu een verborgen parel tussen de nieuwbouw.

En natuurlijk Dit is in Bethlehem; het mooiste monument in de stad met een link naar de Martelaren van Gorcum.

Je geeft ook verschillende themawandelingen. Welke is jouw favoriet?

Hugo was verschrikkelijk leuk om te doen! Ik had alleen maar mensen die echt geïnteresseerd waren in het verhaal. [2021 was een themajaar rond Hugo de Groot, red.] Ik ben ook door een leerkracht gevraagd het verhaal aan een klas te vertellen. Verkleed als Elsje liep ik met kleuters en een kist de route van de ontsnapping van Hugo. Dat was zo’n succes dat ik daarna nog een paar keer gevraagd ben voor scholen en een kinderfeestje.

In de winter doen we ook snertwandelingen en voor 2022 staan er nieuwe themawandelingen op stapel. Ik verheug me er al op!

Meer rondleidingen