Burgstraat

Vermaak je in de Burgstraat!

Regelmatig kom ik tijdens mijn wandelingen mensen tegen die nu dichtbij huis van alles ontdekken. Leuk, want als stadgids weet ik dat er veel meer moois te ontdekken valt dan je soms denkt. Of zoals ik ook weleens zeg, je ziet het pas als je erbij stil staat. Vandaag wandel ik de stad in via de uiterwaard onderaan de Dalemsedijk en kom via de schitterende Dalempoort binnen. Onze vesting is van oudsher een verdedigingsbolwerk en was via vier stadspoorten geheel af te sluiten voor de vijand. De Dalempoort is de enige poort die nu nog aanwezig is in Gorinchem. De Waterpoort bevindt zich elders in ons land; weet jij waar deze staat?

Ik wandel naar de Kalkhaven en ga rechts richting de Burgstraat. Mijn oog valt op de stralende rode rozen bij de Integrerende Structuur van kunstenaar Herman de Vries. Het staat in het verlengde van het beeld van Ad Dekkers, herinnering aan het Symposion 1974. Aangekomen op de Vismarkt ga ik linksaf de Burgstraat in, de oudste winkelstraat van Gorinchem.

De Burgstraat wordt gekenmerkt door de bijzondere ambachtelijke winkeltjes. Van heinde en ver komen mensen speciaal voor de ondernemers, en terecht vind ik! Wederkerigheid, saamhorigheid en uniek kun je zeker op dit straatje plakken. Wanneer je de straat inloopt, kijk dan even naar het eerste pand aan je linkerhand; het voormalig woonhuis ’t Coemt al van God’ uit 1563. Niet veel verderop aan de rechterkant tref je de Geefwinkel. Een winkel zonder geld, maar wel met spullen. In de Burgstraat word ik echt blij, kleding en spullen krijgen nog een kans! Zo ook bij Rosa Exclusieve Kleding en Curiosa. Voor elk feestje heeft Rosa de perfecte outfit. En je vindt altijd iets leuks in haar brocante winkel. Corrie Kleding Reparatie & Stomerij zorgt dat je kledingstukken weer als gegoten zitten. En bij Miysu zijn de tijdloze designs met zorg en liefde ontworpen en geproduceerd. Alles op basis van eco-materialen. MoonRae Feelgoodstore is de plek waar je als consument “anders” kunt shoppen, namelijk tweedehands en duurzaam. En ik heb al veel meubels een tweede kans gegeven bij Vroon Meubelstoffering, kwaliteit en vakmanschap sinds 1963.

Aan de Poppetjesshop loop ik zeker niet voorbij. De kleintjes willen eigenlijk altijd gelijk blijven spelen en snoepen, de grote mensen onder ons voelen zich weer even kindWist je trouwens dat al in 1974 de eerste Playmobil figuren lachend hun loopbaan begonnen? Eigenaresse José geeft de Playmobil figuurtjes een tweede leven en zorgt dat ze stralen en de sets compleet zijn. Daarnaast verkoopt zij Oud-Hollands snoepgoed, nou wat wil een kind of ik nog meer? En via haar website is lekkers en speelgoed ook online te bestellen.

Beleef, besteed en steun lokaal, zo blijft de vesting levendig! Dank namens mij en de ondernemers.