Groenmarkt

Weer wat meer op pad!

De zon schijnt nog steeds en er is weer wat meer te beleven, natuurlijk allemaal binnen de gestelde maatregelen. Daarom gaan ook de deuren van de VVV aan de Groenmarkt 8 weer open! De vrolijke medewerkers staan weer voor je klaar om te vertellen wat er te zien en te doen is in onze prachtige vesting Gorinchem en haar groene, waterrijke omgeving. Op de fiets of wandelen, er zijn diverse kaarten, en zij vertellen je ook graag over de pontjes van Riveer, die de noord- en zuidkant van de rivier de Merwede met elkaar verbinden.

Ik doe vandaag flink wat boodschappen in de binnenstad en pak even de auto. Super fijn dat je zo dichtbij alle voorzieningen kunt parkeren op de Groenmarkt. Betalen kan met pin of mobiele telefoon en ik gebruik even mijn Gastvrij Gorinchempas, handig zeg! Als ik rondwandel met mijn gasten kan ik al een uur besteden aan een rondje op en om de Groenmarkt. Het hart van onze vesting ademt geschiedenis. De Grote Kerk zie je al van ver. Weet je dat op de plaats waar het huidige kerkgebouw staat zich een Gotische hallenkerk bevond? De kerk werd op 22 april 1263 gewijd aan Sint Martinus of Sint-Johannes. De huidige toren wordt in elk geval Johannes toren genoemd in de volksmond. Na de reformatie in de tweede helft van de 16de eeuw werd het gebouw alleen simpelweg Grote Kerk genoemd. Deze kerk moest door verwoesting worden afgebroken en in 1851 ontwierp architect Wansinck onze Grote Kerk. De Torengidsen vertellen je graag meer, vraag om info bij de VVV. Om de Groenmarkt heen bevonden zich het Stadhuis, Gasthuis, Zusterschool, Agnietenklooster en belastingkantoor. In 1608 moest de begraafplaats die bij de kerk lag, plaats maken voor de markt die er werd gehouden; vandaar de naam Groenmarkt. De wingerd aan de achterkant van het oude stadhuis, nu ons Gorcums Museum, kleurt zo ongelofelijk prachtig in het najaar. Als de late middagzon er op staat, dan straalt het rood van de bladeren. Ik geniet er ieder jaar weer van!

Ik was nog maar klein toen mijn moeder mij altijd meenam naar de schoenenwinkel Bronkhorst en ik kom er nog steeds. Recent las ik dat de familie startte in 1900 met de schoenenwinkel in de Kelenstraat; er werden toen ook schoenen gerepareerd. Sinds 2000 is de kinderschoenenwinkel op de hoek van de Tinnegietersteeg en Grote Markt geopend. Ik kom zelf natuurlijk in hun vestiging aan de Gasthuisstraat, maar kan het niet laten om altijd even in die super leuke etalage van Bronkhorst Kids te kijken. Na het wandelen en shoppen heb ik met dit heerlijke weer zeker wel zin in een terrasje! En dát kan weer vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur. En wat zijn de ondernemers druk bezig om alles ‘coronaproof’ in te richten. Zij zorgen dat je straks op een fijne en veilige manier kunt genieten. Ook aan de Groenmarkt gaat dat zeker lukken, want er is genoeg keuze. De levensgenieter die ik ben, reis ik ook graag via mijn maaltijden de wereld over. Dus de komende weken maar eens wat smullen bij Snoek & Snoek Pasta en Wijn, Ayo Surinaams, La Fontana, Tax of ‘t Oude Stadthuys. Geniet allemaal van een zonnig Pinksterweekend en support onze locals!