Langendijk

De woorden die de ondernemers aan de Langendijk in Gorinchem hebben gekozen in hun uitingen, passen nou precies bij mij. ‘Beleef, verwen, proef & geniet’, dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken toch? En niets is teveel gezegd… in één van de oudste winkelstraatjes van Gorinchem schuilt een rijk ambachtelijk leven met wereldse producten.

Vanuit onze prachtige Lingehaven loop ik één van onze oudste winkelstraatjes in. De historische panden en gevels zijn prachtig en ademen geschiedenis. Aan de rechterkant wandel ik direct langs de Wereldwinkel. Zij streken hier neer in april 2004. Weet je dat het oorspronkelijke initiatief ook hier aan het Eind is ontstaan, en dat al in 1972? In dat jaar startte een aantal jeugdige enthousiastelingen met de (straat)verkoop van koffie uit Kenia en Tanzania. Dat gebeurde ook in een winkelpand aan het Eind. In het archief van de Wereldwinkel trof men een brief van de gemeente Gorinchem, gedateerd 7 maart 1972, waarin de gemeente mededeelt dat voorlopig geen gebruiksvergoeding behoeft te worden betaald voor het winkelpand aan het Eind.

Iets verderop aan de linkerkant bevindt zich het schuilkerkje, het kent een rijke historie. Meer lees je hierover op hun website. Bij de winkeliers aan de Langendijk kun je bijzondere cadeau’s vinden, maar ook veel lekkers voor thuis of straks weer op locatie. In dit sfeervolle winkelstraatje weten de ondernemers op ambachtelijke wijze hun producten en diensten aan te bieden. Eén van de laatste aanwinsten is Aterlier 79. Het gedicht dat zij op hun bijzonder mooie gevel plaatsen is méér dan raak. Bij het binnengaan van hun winkel voel je de passie en dat straalt ook af van al hun ontwerpen.

Ik haal mijn hart op bij Gusto - tenslotte gaat er niets boven een lekkere koffie -, en een kookboek bij Wereldse boeken. Voor het weekend bestel ik wat lekker gezonds bij De Vitaminekantine. Ik koop iets moois voor mijzelf bij de Two Sisters en gluur nog even naar binnen bij de Buurvrouw  en koop een geluksvogeltje. Ik neem wat te smullen mee voor thuis, vanavond lekker bami met kip van de Sterpoelier en voor bij mijn filmpje op de bank met kop koffie, lust ik wel de mmmm worteltjescake van Sweet Ima. Mij zie je wekelijks op de Langendijk, misschien kom ik je eerdaags weer tegen. Fijn dat jij ook lokaal koopt, dank namens alle ondernemers!