Genieten in de laatste vakantieweek!

Wat vliegt de zomer voorbij. Ik heb ontzettend veel gewandeld, gefietst en genoten van diverse ontmoetingen in de vesting, de wijken en in onze groene regio. Dat zet ik graag voort in het najaar, want er is nog zoveel te zien en te beleven in onze historische stad Gorinchem en haar prachtige waterrijke omgeving.

Deze week is het al weer de laatste week van de zomervakantie in Gorinchem en omstreken. Ik heb logés uit Friesland, vrienden die elk jaar naar Gorinchem komen om een paar dagen samen met mij op pad te gaan. Ik heb er zin in! Want ondanks de uitdagende omstandigheden weten Gorcumse ondernemers en initiatiefnemers van diverse culturele en sportieve activiteiten aangepaste en nieuwe initiatieven neer te zetten. Dus de winkelende, cultuur- minnende en recreatieve bezoeker aan de vesting vermaakt zich uitstekend. Dat zal mij en mijn vrienden ook wel lukken, we hebben al tickets voor het Zomerterras, dat vanaf vandaag, donderdag 27 augustus op de Groenmarkt staat. Er is muziek, comedy en theater op het Zomerterras van de Zomerfeesten. Voor iedereen wat wils: van jong tot oud, dus check snel het programma en koop je tickets via zomerfeest.nl. Aan de Varkenmarkt zette Esther haar schouders eronder en kun je deze week genieten van Uyltje’s Zomerweek. En geen zorgen om het weer, je zit lekker droog dankzij Terrasadvies van Jos de Groot. Bij buurman Marco kun je lekker eten, reserveer je tafel bij ’t Gelagh.

Mijn vrienden zijn echte cultuurliefhebbers dus op naar het Gorcums Museum voor de tentoonstelling On The Move. Genieten van kunstwerken, deze keer niet alleen aan de muur, maar bewegende en geluid producerende kunstobjecten. We zijn verrast, wat een leuke expositie! Gorcums kunstenaar Marco van Trigt is natuurlijk ook vertegenwoordigd! Kom in beweging, je kunt deze tentoonstelling nog bewonderen t/m 22 november.

Na het museum wandelen we door naar de VVV waar de torengids klaar staat. Torenklimmen is momenteel op aanvraag mogelijk en ik heb geregeld dat wij de toren op kunnen. ‘Het is een hele klim maar wat een uitzicht’, roept één van mijn vrienden. Het waait flink maar onze pret is er niet minder om. We zakken na uitgebreide uitleg over onze kerk, toren en stad weer af naar beneden. Tijd voor onze lunch die klaar staat bij restaurant Metropole. Ik ben er graag, in het voormalig en oudste hotel van Gorinchem aan het Melkpad.

Ik moet tussendoor nog wat dingen regelen voor de culturele activiteiten die op stapel staan. Mijn vrienden gaan graag even mee. Ze zijn wel benieuwd wat dit stadje nog meer te bieden heeft. Ik wandel naar Theater De Nieuwe Doelen en laat hen zien waar Stichting Podium Pandemonium onlangs het theater ‘coronaproof heeft omgebouwd’. Zo kunnen Theater ’t Pand en Peeriscoop en alle andere sociaal-culturele partijen toch programmeren het komende jaar. Geweldig vinden zij het. Vanaf september gaan de deuren open.

’s Middags lopen we naar de Woonboulevard Spijksepoort, ik ben mijn kantoor aan huis aan het re-stylen. En ik wil nog een bankje voor in de tuin. Met maar liefst 10 woonwinkels vind je alles op het gebied van interieur, slaapcomfort, keuken, tuin en doe-het-zelf. Ideaal en zo dichtbij de vesting dat je vanaf de woonboulevard zo het centrum in wandelt. Bovendien is parkeren gratis.

Mijn vrienden blijven nog tot zondagavond, dus zondagmiddag zal ik nog even met hen de vesting in gaan om te winkelen. Het is tenslotte Koopzondag. Zo, nu even lekker even op de tuinbank… We zitten droog onder onze overkapping en genieten van een heerlijk Gorcums Dukes biertje. Proost, op een fijne nazomer!

Geniet, beleef en koop lokaal, fijne herfst!