Kleurrijke herfst in de vesting

Het is 22 september geweest, dus officieel is de herfst aangebroken. De bomen op onze prachtige stadswal beginnen al bont te kleuren. En de kastanjes vallen, heerlijk om de kinderen weer te zien struinen met tassen die worden gevuld met dit herfstfenomeen. In een goed uur wandel je de historische vestingwal rond. En vanaf de stadswal heb je steeds weer andere vergezichten. Zo vind ik de Oostgracht ieder jaargetijde een lust om te zien.

Vandaag wandel ik na een rondje stadswal de vesting in om even lekker te shoppen en genieten. Ik ben nieuwsgierig naar de net gestarte ondernemers. Het zijn bijzondere tijden en toch worden er weer deuren geopend. Vanaf de Dalemwal wandel ik de Burgstraat in en ga binnen bij Galerie De Burgpoort. Afgelopen weekend ontving ik van mijn vrienden een super leuk cadeau vanuit deze galerie op Burgstraat 13. Dit creatief collectief - want de kunstenaars hebben hun krachten gebundeld - zijn behalve de dinsdagmiddag alle dagen open. Van illustraties, houtwerk tot keramiek, erg mooi.

Ik heb enorm zin in een kop koffie, maar voordat ik mijn oldtime favorite Langendijk op wandel ga ik eerst de Visbrug over en rechtsaf de Kortendijk op. Handel drijven zat de Gorcumer in het bloed, er werd wat verhandeld op onze markten en aan- en afgevoerd via onze waterwegen en het achterland. De in Zuid-Korea alom beroemde en geëerde Gorcumse V.O.C. koopvaarder Hendrick Hamel werd pas later bekend in zijn eigen geboorteplaats. Zijn levensverhaal vind je in zijn geboortehuis, het Hendrick Hamel Museum, aan de Kortendijk 67. En daar is vanaf deze week een heel bijzondere interactieve expositie Live the dream, walk in the spotlight. Ontmoet de Gorinchemse helden van nu, die net als Hendrick Hamel zichzelf op de internationale kaart hebben gezet. Durf jij net als hiphop legendes Redo, Nazgul, BreakSquad en Double G in de spotlight te staan? Na het bezoek van de expositie kunnen kinderen en jongeren, net als deze Gorinchemse helden, in de schijnwerpers staan. Meedoen en je dromen uit laten komen, check de voorwaarden in het Hendrick Hamel Museum. Deze toffe interactieve expositie loopt tot en met 29 november.

Ik vind het hoog tijd voor koffie en lekkers, op naar de Langendijk! Eén van de oudste winkelstraten van de vesting wordt gekenmerkt door enthousiaste en authentieke ondernemers. Ik bezoek de laatste aanwinsten gelijk even. Bij KOEK & More laat ik me onderdompelen in hun lekkers, waaronder overheerlijke homemade cookies. Maar zij hebben ook superleuke cadeautjes. Vervolgens wandel ik binnen bij de The Cake Shop Gorinchem. Ik kan niet kiezen, dan maar een mix verrukkelijke zoete lekkernijen mee naar huis. Als ik oversteek werp ik een blik in de prachtige herfstetalage van De Wereldwinkel. Wanneer ik terugloop richting de Hoogstraat zie ik nog een nieuwkomer: Kleine Zus. Er wordt gewerkt aan de werktafel als ik binnenloop. Kijk eens op hun website als je op zoek bent naar hét geboorte-, baby-, mama- of papakado, Zij maken armbandjes met heel veel liefde.

Het wordt herfst en ik heb zin in wat nieuws uit de herfstcollectie van Van Uffelen. Ik word er altijd enthousiast en fijn geholpen. Gelukt, een mooie broek met kleurrijke blouse. Daar passen die laarsjes die ik net bij Van Camp Shoes zag wel heel erg goed bij. Dus oversteken in de Hoogstraat is onvermijdelijk. De laarsjes zitten als gegoten, die zijn voor mij. Echt een heerlijke middag in eigen stad! Deze sluit ik af  met mijn collega, even bijpraten onder het genot van een wijntje met lekkers bij de zusjes van Twine Drink&Dine aan de waterkant op de Langendijk. Het zelfgemaakte glaasje Limoncello als afsluiter was mmmm en ik fiets met veel energie weer naar huis. Laat de herfstdagen maar komen!