Oh kom er eens kijken

….wat ik in mijn schoentje vind! Sinterklaastijd blijft een heerlijke tijd voor groot en klein. Gezelligheid, cadeautjes en lekkernijen maken het tot een feest. Nou ben ik stadsgids, dus ik roep toch eerder ‘Kom toch eens kijken hoe bijzonder en sfeervol Gorinchem is’. De ondernemers in de vesting doen er alles aan om jullie op afstand en veilig te laten winkelen. Velen zorgen er ook voor dat je online kunt bestellen, als je er nu liever niet op uit gaat.

Gorinchem is dé vestingstad met een geheel intact zijnde vestingwal, met kleine steegjes, straten en markten. Met super creatieve en verrassende ondernemers waarbij vakmanschap en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan. In Gorinchem kom je niet één keer, daar blijf je terugkomen. Om te genieten van de vesting, maar ook van de waterrijke en groene omgeving. Om een pontje te pakken en je te verplaatsen in de Vestingdriehoek. Wil je nog meer inspiratie opdoen of een leuk cadeau voor in de schoen of onder de boom? Bij de VVV aan de Groenmarkt koop je nu het boek ‘Nederland erop uit in elk seizoen’ en natuurlijk staat onze vestingstad erin!

Vandaag gluur ik nog even bij Sint naar binnen, wat een keur aan speelgoed zie ik daar. Sinterklaas huist nog even aan de Gasthuisstraat 34 en hij denkt echt aan iedereen. Ook aan degenen met een kleine beurs. De ouders kunnen op gezette tijden langs gaan voor een pakje van Sint. De voorwaarden en actuele info vind je op de facebookpagina Huis van Sint Nicolaas.

Als ik voor het pand sta, kijk ik even links omhoog naar de prachtige reclame van de Gorcumsche Zoutebol. Vroeger schilderde je de reclame gewoon op je pand of gevel. Ik ga richting de Tinnegietersteeg. Voordat ik die steeg in ga, koop ik bij Kaas en Zo heerlijke noten, stuk oude kaas en Zoute Bollen, lekker voor straks bij de borrel. Via de steeg kom ik op de Groenmarkt. Op de hoek kijk ik even naar Grand Café Tax, ik mis het geroezemoes van de mensen. Dit pand kende een heel andere functie, maar de naam laat het al een beetje raden. Ja, het was ooit ons belastingkantoor. Op dit moment kun je je maaltijden bestellen voor thuis.

Ik steek schuin over en wandel binnen bij het Gorcums Museum, daar wordt de nieuwe tentoonstelling voorbereid. Deze zal half december van start gaan. De Grote Markt ligt er verlaten bij, de fontein waarop een zinken zuil staat met een vrouw met palmtak en lauwerkrans, straalt eeuwige kracht uit. Het is een geschenk aan de stad uit 1898, het kroningsjaar van Koningin Wilhelmina. Net zo statig is het pand aan de overkant. De Hoofdwacht, kijk even omhoog. Daar prijkt het wapen van Zuid-Holland. Het had maar een haar gescheeld of Jacoba van Beieren had ons ingelijfd bij Brabant. Toen we nog garnizoensstad waren, sliep de hoofdcommandant in het pand, nu al jarenlang bekend als de Hoofdwacht. De sfeervolle ambiance van dit restaurant moeten we nog even missen. Ik wandel de Molenstraat in en ga naar binnen bij Downstairs Vintage. De heerlijk foute, maar o zo warme, kersttruien zijn er weer! En de winterjassen, super fijn dat spullen en kleding een tweede leven krijgen zo.

Ik passeer De Doelen, daar waar de schutters bijeen kwamen, oefenden en men elkaar trof voor vermaak. De huisvesting van de schutters Sint Christoffel en Sint Joris. Vervolgens ga ik de Revetsteeg in. Het was hier dat Jacoba van Beieren haar aanval inzette en probeerde om Willem van Arckel tot haar geliefde te winnen. Helaas liet hij het leven… ken jij de gevelsteen die ons aan dit stukje geschiedenis herinnert? Ik wandel door naar de Boerenstraat en sla rechtsaf voor het Tuighuis. Ik passeer één van de bijzondere theaters die Gorinchem rijk is, theater Peeriscoop.

Ik stap binnen bij kapper Jarno & Co; zeker in de decembermaand is het druk, dus maak je afspraak op tijd. Jarno is een begrip, al vanaf zijn 15e heeft hij het kappersvak in de vingers.
Wanneer ik het  Zusterhuis inloop, en de Grote Kerk links van mij heb, kijk ik omhoog naar onze scheve toren. Ik passeer de Zustersteeg en herinner mij dat ik nog langs ‘t Kleine Uiltje moet. De Christmas Port van Kopke is gearriveerd, mmm. Het assortiment wijnen, bieren, whisky’s, etc. is uitgebreid. Van Ouwerkerk was en is natuurlijk een begrip in Gorinchem en omgeving. Sinds 1860 een generatie van wijninkopers. Naast de herstelde muurschildering van Ouwerkerk prijkt een gedicht. Het is echt bijzonder leuk om de vesting door te wandelen aan de hand van prachtige gedichten. Check de Poëzieroute Gorinchem. Ik wandel via de Grote Markt en de Kelenstraat naar de Arkelstraat en arriveer bij ’t Kleine Uiltje. Als ik vervolgens mijn fiets pak, die bij de Varkenmarkt staat, is het al schemerig aan het worden. Ik fiets snel naar het Piazza Center, want ik wil nog even naar Anna van Toor. Ook thuis is het leuk om je af en toe mooi aan te kleden en zij hebben een prachtige collectie. Via de Lingewijk ga ik naar huis, want vanavond eten wij ovenheerlijke pizza’s van Il Sole! Als ik zit te smullen van mijn pizza capriciosa, bedenk ik hoe dit gekke jaar voorbij vliegt.

We beginnen bijna aan de laatste maand, de feestmaand, die dit jaar in huiselijke kring gevierd zal worden. Deze zondag is het koopzondag in de vesting. De winkeliers en horecaondernemers helpen je graag een handje om er thuis een sfeervolle en fijne Sint en Kerst van te maken. Samen maken we er wat van, beleef en koop lokaal!