Picknicken in Gorinchem

Ga je mee picknicken?

Ik hou van buiten zijn en wandelen met mijn gasten in de vesting Gorinchem. Verhalen vertellen van verre verledens, geheimen verklappen, unieke winkels delen en tips over onze zalige horeca geven. Natuurlijk kun je meerdere dagen bij ons in de vesting vertoeven en uitstapjes maken in het omringende groene, waterrijke gebied. Schoonheid om de hoek en de natuur tot aan je voordeur, of hoteldeur! Of je nu slaapt bij Boutique Hotel Karel de Stoute of in de suites van hotel Goud en Zilver, dit is puur genieten.

Vandaag mag ik een familie uit het noorden van het land door de stad gidsen. Zij hadden vooraf een speciaal verzoek, we willen graag starten met een picknick. En aan het eind van de dag op een bijzondere plek borrelen. Nou, dat is in Gorinchem geen enkel probleem. Bij de VVV hebben ze picknicktassen gevuld door supermarkt Coop in de Westwagenstraat, dus dat regelen we voor jullie. We starten onze wandeling naast de VVV, bij het Gasthuispoortje. Er wordt regelmatig naar het Hugo de Grootpoortje gevraagd door onze bezoekers. Soms wijst men dan naar dit poortje aan de Groenmarkt, tegenover de Grote Kerk. Dit is echter het poortje dat je toegang gaf tot de steeg die vroeger naar het St. Elisabeths Gasthuis leidde. Ik wandel met mijn gasten door het smalle steegje dat je naar de Gasthuisstraat brengt. Dit soort kleine steegjes verbergen de leukste verhalen. Wandel er zelf ook eens doorheen, dan zie je dat de kunstenaar na de renovatie een aantal jaren terug in het tegelwerk wat herinneringen heeft achtergelaten. De bakker die destijds op de hoek van de steeg aan de Gasthuisstraat gevestigd was, was zijn tijd ver vooruit. De eerste automatiek van Gorinchem, een kroketje of saucijzenbroodje uit de muur, wie herinnert het zich nog? Eén van de gasten ziet bijzondere badkleding in de etalage van Krimpenfort Lingerie en wil straks terug om nog te shoppen. En ze wil graag die heerlijke Gorcumse Zoutebollen kopen bij Alexanderhoeve Kaas & Noten. Dat kan zeker, maar nu gaan we eerst picknicken, we slaan linksaf de Kruisstraat in die overgaat in de Boerenstraat. Bij de Affuithof gaan we de wal op en wandelen via de vestingwal naar Buiten de Waterpoort. Dé plek om te picknicken, heerlijk aan het water met uitzicht op de Merwede. Er wordt genoten, niet alleen van het uitzicht maar bovenal van al het lekkers uit de picknicktas.

Met gevulde magen wandelen we via de Waterpoort de stad weer in, ik neem mijn gasten mee langs diverse beelden. Je vindt deze allemaal in het boekje ‘Beelden in Gorinchem’ dat voor maar 2 euro te verkrijgen is bij de VVV. Ik vertel honderduit over de historische panden, de kerken, waterpompen en andere weetjes uit verre verledens en het alledaagse heden. Als we bijna aan het einde van de wandeling zijn, ben ik op het Kazerneplein. Nee, we treffen er geen kazerne meer, die heeft allang plaats gemaakt voor andere bestemmingen. Maar op het plein vind je de tegelstructuur ontworpen door kunstenaar Zdenek Sykora uit Tsjechië. We lopen via de Zwaanswal naar La Caponnière, een oude bomvrije geschutsplaats uit 1893 van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dé plek om je dag af te sluiten met een borrel, uniek is het er zeker. En gastheer Ronald Verduijn laat je proeven en smullen! Kom je ook snel eens langs? De Gorcumse ondernemers staan voor je klaar!

Lokaal proeven, genieten en beleven!