Samen zorgen voor lichtpuntjes

Wat hadden we dit jaar graag anders afgesloten! Toch moeten we weer even pas op de plaats maken. We hebben elkaar meer nodig dan ooit, om elkaar te steunen, een bemoedigend woord, een glimlach en een lichtpuntje om door te gaan naar 2021.

Het jaar 2020 ‘licht’ afsluiten was ook de bedoeling van Stichting Kindercentra Gorinchem, toen ze eind 2019 de laatste hand legde aan het feestprogramma voor het 50-jarige bestaan van de Gorinchemse kinderopvangorganisatie. Met 28 locaties verspreid over Gorinchem komen de meeste kinderen op een bepaald moment bij SKG, het is daarmee een begrip. Omdat Zillig als preferred supplier van SKG ook betrokken zou zijn geweest bij hun lichtjesfeest, hebben zij de handen inéén geslagen. Arjan van der Wal, directeur van Zillig Elektrotechniek, is al sinds jaar en dag betrokken bij het ophangen van de feestverlichting aan het oude stadhuis op de Grote Markt. Een mooie eervolle klus, die zijn elektromonteurs met veel plezier doen. “Als Gorinchems bedrijf voelen we een betrokkenheid bij de stad”, aldus Arjan.

Samen sterk

De schouders eronder, sterk zijn, vertrouwen, doorzetten en vooruit kijken, dat dachten de heren van Arkel mogelijk ook toen zij onze vesting de stadsrechten verleenden in 1382. Het oude stadhuis wordt gesierd door ons stadswapen met de spreuk: ‘Fortes creantur fortibus’. Het betekent ‘sterken brengen sterken voort’. Het stadsbestuur verzocht in het begin van de 19e eeuw officiële erkenning en zond een tekening van het wapen mét de wapenspreuk naar de Hoge Raad van Adel. De beschrijving op het wapendiploma was echter niet volledig: er stond niets vermeld over de richting van de vanen op het poortgebouw, de kleur van de nagels van de schildhouders, het valhek in de poort noch de wapenspreuk. De Hoge Raad gaf in 1816 een gedeeltelijke bevestiging, waardoor Gorinchem het lange tijd met een uitgekleed wapen moest doen. Het gemeentebestuur heeft dit later rechtgezet en kreeg bij Koninklijk besluit op 24 maart 1982 alsnog erkenning van het te voeren wapen.

Het oude stadhuis, waar nu het Gorcums Museum huist, ligt er verlaten bij, maar straalt prachtig. Dus als ik mijn bestelde boodschapjes heb opgehaald, geniet ik nog even van de lichtjes. Ik kijk nog even naar de klok met het lichtkunstwerk; de plus en min van kunstenaar Jan van Munster. Wat zou hij ermee bedoeld hebben? Het zijn in ieder geval de internationale symbolen voor de elektrische plus- en minpolen. De vesting is verlaten, maar de mensen die ik tegenkom voor een boodschapje, zijn net als ik blij om even een praatje te maken. We moeten elkaar hier echt door heen slepen, samen is een veel gehoord woord in 2020.

Online winkelen

Natuurlijk is het fijn om je dierbaren juist nu wat extra te verwennen. En de lokale ondernemers kunnen het zo goed gebruiken in dit complexe jaar. Zij waren er klaar voor, de voorraden voor de feestdagen lagen klaar, ze stonden klaar om iedereen van advies te voorzien. En ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan, dat hadden ze al eerder dit jaar laten zien. Dus ook nu kun je lokaal online kopen en de meeste ondernemers zorgen dat het bij je thuis wordt afgeleverd. Als dat geen service is! Dus zoek je nog een cadeau, kijk even op de pagina voor online winkelen.

Of het nu gaat om een feestelijk cadeau voor je lief van Lingerie by Janneke, Juwelier Angelo of Juwelier Veringa, zij nemen je bestelling op en bezorgen deze spoedig bij je thuis. Mooie feestkleding aan met Oud & Nieuw? Bestellen kan nog steeds bij Van Zuilen, van Beuzekom Mode, Van Soest, Bronkhorst Schoenen, Van Uffelen Mode en andere kledingzaken. Nog wat leuke spellen en fijne boeken in deze lockdown, denk aan De Mandarijn en Freubelrijk. Natuurlijk is er ontzettend veel lekkers, wat ook erg leuk is om te geven en te krijgen. Ik ga zelf nog even naar de Alexanderhoeve, Olala Chocola, ’t Kleine Uiltje, Sweet Ima, De Sterpoelier en haal mijn super jummie ijstaart op bij ijssalon Venezia. Voor volgende week heb ik mijn oliebollen besteld bij Bakker van der Grijn en ik steek gelijk even over naar Green Impulse, om aan hun voordeur mijn bloemen te bestellen.

Afhalen en bezorgen

Ook de fantastische lokale horeca zorgt deze dagen dat je thuis kunt genieten. Bestel op tijd via hun websites en check Afhalen en Bezorgen

Op naar 2021: Hugo de Grootjaar

Op de Grote Markt kijk ik nog even naar dat kleine groene deurtje naast Espressobar Hugo, want het is echt dat poortje waar Hugo de Groot ooit naar binnensloop om zich te verschuilen. Hij was net gevlucht uit Slot Loevestein, waar hij gevangen zat. Hugo de Groot was een pionierend theoreticus op het gebied van natuurrecht. Een rechtsgeleerde en schrijver. We zullen zijn leven vieren in 2021, het Hugo de Grootjaar. Goedemorgen Theaterproducties legt de laatste hand aan de productie van Hugo de Groot, de musical, van 11 tot 22 maart 2021. Kaarten zijn verkrijgbaar via hun website. Aftellen geblazen… en laten we met elkaar erop vertrouwen dat we, op afstand, weer kunnen genieten van bijzonder en schitterend cultuuraanbod.

Als ik thuis kom, bestel ik bij de Primera Arkelstraat Gorinchem nog wat tijdschriften. En ja, ook ik wil wel een gokje wagen, dus staatsloten in de pocket. Het wordt vandaag nog thuis bezorgd. Ook tijdens de lockdown kun je lokaal blijven winkelen. Veel Gorcumse winkels hebben een webshop, en bij sommige winkeliers bestel je telefonisch of via de e-mail. De lokale winkeliers staan voor je klaar en helpen je graag!

Namens mijn collega stadsgidsen en Mooi Gorinchem wens ik jullie fijne kerstdagen en een mooie jaarwisseling met dierbaren om je heen. Dat 2021 allen goede gezondheid, voorspoed en nieuwe kansen mag brengen!