Sint Nicolaas in de vesting

Regelmatig vragen mijn gasten tijdens een wandeling, in welk jaargetijde vind jij Gorcum het mooist? Over mijn antwoord hoef ik niet lang na te denken: alle jaargetijden! Elk jaargetijde zorgt voor een  unieke uitstraling van onze vesting met haar stadswal en groen. Deze week maak ik met mijn vriendinnetje uit Amsterdam einde van de dag een stadswandeling. Het is vroeg donker en dat geeft de vesting iets magisch. We houden van de winterse frisse avond, maar vooral van de sfeer. De lichtjes die weer in de bomen hangen, de straten feestelijk verlicht. Menigeen heeft een start gemaakt met lichtjes in huis, aan de gevel of in de tuin. Geen ontkennen aan, de decembermaand staat voor de deur.

We zijn onze wandeling gestart bij de Korenbrug en ik wijs mijn vriendin op het beeld van Hendrick Hamel, onze koopvaardijvaarder. Hij wijst in de richting van Korea. Wij wandelen in de richting van de Lingehaven. Langs de prachtige pakhuizen en patriciërswoningen aan de Haven- en Appeldijk. Er werd door de zeevaarders veel handel gedreven. En de voorraden werden bewaard in de pakhuizen. Diverse gevels verraden het oude karakter. We passeren ook het pand van de Gorinchemse Zeeverkenners, het gebouw van de scouting. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema's. Kijk voor informatie eens op hun website.

Aangekomen bij de Lingehaven mijmeren we over onze kindertijd, hoe spannend het altijd was als Sint Nicolaas aankwam. Wanneer zou er dan iemand bij ons op de deur kloppen met een zak vol cadeautjes… De intocht van Sint Nicolaas is elk jaar een uiterst heugelijke gebeurtenis. De allereerste intocht van Sint Nicolaas, of Sinterklaas, vond plaats in 1888 in Venray. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden. Helaas is er dit jaar geen intocht van Sint Nicolaas, wel zal hij tussen 14 november en 5 december regelmatig te zien zijn in Gorinchem. Op verschillende plekken komt Sint Nicolaas onverwachts langs. Sint heeft dit jaar tijdelijk zijn huis in de Gasthuisstraat 34 en opent zaterdag a.s. zijn deuren. Kijk voor actuele informatie op Sint Nicolaas Team.

In het verre verleden voeren ook de Gorcumers over de hele wereld; zo ontstonden betrekkingen die van positieve invloed waren op de economie, cultuur en sociale cohesie. Zo ontstond ook de stedenband met Sint-Niklaas. Dit lijkt wel heel erg op onze Sint Nicolaas, toch? Dat klopt, want De naam Sint-Niklaas is afgeleid van Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de stad. Er zijn natuurlijk verschillende legendes over Sint Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië (tegenwoordig deel van Turkije) als heilige in het oosters christendom. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese landen een grote aanhang.

Terug naar de dag van vandaag. De rijkdom van de prachtige historische panden, met achter iedere voordeur een keur aan verhalen uit verre verledens. Het maakt het wonen en leven in de vesting heel bijzonder.

Wij wandelen vanuit de Lingehaven door via Buiten de Waterpoort over de stadswal naar de oude geschutplaats van La Caponnière. Ook in de wintermaanden is het hier enorm goed toeven met een glaasje port of wijn. Helaas door de omstandigheden op dit moment gesloten, maar hopelijk kunnen zij ook op korte termijn weer open. We lezen op het gebouw het gedicht ‘Het Schip’ van Ida Gerhardt, nummer vier in de Poëzieroute. De poëzieroute kun je ook kopen bij de VVV. De route verrast en verrijkt je met haar prachtige woorden. Aangekomen bij de Canselpoort slaan we de Westwagenstraat in. Mijn vriendin mag kiezen wat we vanavond eten. Zij mist het reizen, dus graag wat werelds. Nou dat moet lukken, we kunnen kiezen uit Mexicaans van Amigo Mexicano, Surinaams van Ayo, Perzisch van Chef Abbas, Grieks van Eetcafé Jannis, Aziatisch van Mandarijn of Japans van Sushi Fashion. Afhalen of thuisbezorgd, kiezen maar…. Vlak voordat de winkels dichtgaan kopen we nog iets leuks voor haar nichtje bij Freubelrijk. Haar familie wil zij ook kennis laten maken met Gorinchem en ze vindt het een goed idee om hen te verrassen met Bliekenbonnen, die we kopen bij de VVV aan de Groenmarkt. ‘Het perfecte cadeau in de decembermaand’, vindt ze, ‘dan kunnen ze straks lekker genieten in Gorinchem. Die blieken zijn zo gek nog niet, de eensgezindheid en samenwerking maakt jullie sterk’, zegt ze lachend. Daar sluit ik mij bij aan.

Tip: doe nu vast je inkopen voor de feestmaand. Doordeweeks kun je rustig en veilig winkelen.