Van Appeldijk naar Molenstraat

Vertier en plezier in de stad!

Wat ga ik er graag op uit. De laatste tijd heb ik in mijn omgeving en op diverse plekken  in eigen land nog meer moois ontdekt dan ik al kende. Nog steeds word ik blij als mensen Gorinchem bezoeken en verrast zijn over de schoonheid van onze vesting aan de Merwede. Vandaag start ik mijn wandeling aan de Appeldijk, ik wandel langs onze historische bioscoop die tussen de prachtige grachtenpanden staat. De bioscoop heet nu VUE Gorinchem, maar velen onder ons kennen het als bioscoop Roxy. De oude zaal met balkon ademt geschiedenis en hoeveel mensen hebben niet op deze stoelen gezeten?! Ik herinner mij nog de volle zalen bij de film Titanic. Nu kun je terecht in één van de drie zalen bij VUE voor het mooiste kado in het donker, dus kijk eens op hun website voor het actuele aanbod. Net voordat ik rechtsaf de brug over wil gaan, kijk ik altijd even naar het bijzonder authentieke hoekpand aan de Kriekenmarkt van Travel Store Business. Ze hebben een wereld aan kennis in huis! Werp ook eens een blik op hun raam dan tref je het gedicht van Fernando Pessoa. Gedicht 23 uit de poëzieroute.

Net over de Peterbrug tref je een statig pand met rood-witte luiken. Er was eens een koopman met blauw bloed of hoed?! De bouwheer was Jan de Reeder. Het was mogelijk dat hij een blauwe hoed droeg: hij vestigde zich namelijk in Amsterdam en daar was het blauwhoedenveem een onderdeel van het waagdragersgilde. Het huis met de rood-witte luiken op de hoek is het meest gefotografeerde huis van Gorinchem. De gevelsteen doet vermoeden dat het een pand uit 1640 is, maar in werkelijkheid is ‘In den Blowen Hoet’ gebouwd in 1910 in opdracht van Rijkswaterstaat. Het was de dienstwoning van de brugwachter en de sluisknecht van de Derde Waterkering in de Lingehaven. De gevelsteen komt wel uit 1640: deze is overgenomen van een gebouw dat voor 1910 op deze plek stond. Maak eens een gevelstenen wandeling of doe een speurtocht.

Ik wandel door via de Bornsteeg de Molenstraat in, geen molen meer te bekennen. Maar weet dat Gorinchem ooit 24 molens telde. In deze straat tref je prachtige pandjes, of zeg maar panden, zoals het Groothuis dat het voormalig RK Arm- en weeshuis was, Huize Matthijs Marijke, De Doelen en de Loge van de vrijmetselaars. Maar ook tref je er ambachtelijke winkels met prachtige gevels. Zo ga ik voor feestelijke (aan)kleding naar Party 4 All Gorinchem. Zoek je een echt stevige rieten mand of stoel? Muilwijks Mandwerk is de specialist in riet! Duurzaam shoppen, ga voor je kleding naar Downstairs Vintage en reken af per kilo. Painting Blue is de galerie en atelier van Bibi Hengeveld in een sfeervol oud pandje in de vesting. Ze maakt porselein beschilderingen op vintage serviesgoed en tegeltjes, ook in opdracht! Daarnaast kun je er vintage plateel (aardewerk) kopen. Niks teveel gezegd over deze leuke straat toch? Als je nog even weg wil dromen naar het verre oorden met een cocktail in je hand en tapas op tafel, reserveer dan je tafel bij La Cubanita… Beter kun je je dag niet afsluiten!

Fijne week, zie ik je in de stad?! Koop, beleef en geniet lokaal!