Een rondje Gildenwijk

Boodschappen in het Piazza

Boodschappen doen in het Piazza Center, alles onder één dak! Als klein meisje kwam ik er al. Later toen ik jong was en op het Gymnasium Camphusianum les had, was ik er ook regelmatig om wat lekkers te kopen. Vandaag wandel ik voor wat boodschapjes naar het Piazza Centrum in de Gildenwijk. Onderweg vanuit de vesting is er genoeg te genieten. Ik verlaat de vesting bij de Canselpoort, wandel de bruggen over en sla rechtsaf om bij het station door het tunneltje te lopen. Ik ga namelijk via het prachtige Lindenlaantje. Wat heb ik daar veel voetstappen gezet, als scholier en later met mijn hond. Wandelend vanuit de Haarwijk waar ik toen woonde.

Op mijn wandeling tref ik beelden van bekende kunstenaars in Gorinchem, zoals die van Ewerdt Hilgeman op de Kleine Landtong en aan de Stationsweg. Op het stationsplein zit de Wachtende hond uit 1973 van Gerda van den Bosch. Gefascineerd was ik al in de jaren ’80 door de Kubussen van Ryszard Winiarski, een aankoop van Symposion 1974. Ik kon toen nog niet vermoeden dat ik in 2005 betrokken zou zijn bij het 2e Symposion. Kunst in de publieke ruimte moet je koesteren. We worden er door geïnspireerd, geraakt en het kenmerkt onze stad!

Het is juni 1971. Burgemeester Ridder Van Rappard bestuurt onze stad. Hij gaf toestemming voor een winkelcentrum in het uitbreidingsplan 'Varkensheul' en nam dit op feestelijke wijze in gebruik. Het ‘Piazza Center’ wordt gevormd door een overdekte binnenplaats (piazza), waaromheen diverse winkelbedrijven gegroepeerd zijn. Burgemeester van Rappard is een veelbesproken burgemeester. Zijn ambities waren groot, ook voor Gorinchem. Hij bood echter weinig ruimte voor andere meningen, dit leverde nogal eens spanningen op. Zo werd de buitenissige, hartstochtelijke, geestige, overdonderende en beledigende Ridder van Rappard door zijn uitgesproken opvattingen een mediagenieke moraalridder - door velen bewonderd, door nog meer verguisd. De spraakmakendste burgemeester van Nederland volgens Klaas Tammes die zijn biografie ‘Dwarsligger van beroep’ schreef. Hij liet ons zijn erfstukken na, zoals dit winkelcentrum, de torenflat en de sportaccommodatie Van Rappardhal.

Het is fijn winkelen in het Piazza Center, of je nu komt voor je dagelijkse boodschappen of voor de speciaalzaken. Veel winkeliers ondernemen er al lange tijd, kennen hun klanten en leveren producten van hoge kwaliteit. Vandaag trakteer ik ons thuis op gebak van Bakker Bas, mmmm. Ik maak een pasta met zalm, nergens zo lekker is de vis als bij Van Lopik. Groente en fruit bij De Groentetuin, ook als je geen zin hebt om te koken kun je daar een maaltijd scoren! Nog wat vleeswaren bij Slagerij Gelderblom. Ik zie een zonnig jurkje bij Anna van Toor, die is voor mij. Toch ook nog maar even een kleurrijk boeket op tafel, want Bonne Fleur heeft prachtige zonnebloemen. Er zijn natuurlijk nog veel meer winkels. Ze staan met service en plezier voor je klaar!

Koop jij ook lokaal? Geniet en steun lokaal!