Herfstvakantie in Gorinchem

De wingerd aan de achterkant van het Gorcums Museum heeft zijn herfsttinten aangenomen; ik hou van dit rood in het najaar. De natuur gaat ongestoord zijn gang, bladeren vallen, kleuren worden bont, terwijl de mensen nu in een lastige en complexe tijd leven. De huidige tijd vraagt veel veerkracht van iedereen, zeker ook van ondernemers. Het is bijzonder fijn dat er, binnen de maatregelen, gezorgd wordt dat wij toch veilig kunnen winkelen, boodschappen doen, genieten van wat lekkers en een beetje afleiding!

Er valt zoveel te ontdekken en beleven in de vesting, van jong tot oud. Met open ogen door Gorinchem lopen, gevels bekijken, puzzelen en verborgen plekken ontdekken. Wandel binnen bij de VVV aan de Groenmarkt 8 en haal een speurder voor de Memorybricks op. Of doe de puzzelwandeling voor kinderen vanaf 8 jaar, dan weet je straks waar het Hugo de Grootpoortje zit of hoe het huis heet waar een babyluikje in de muur zit. Wist je trouwens dat er elke zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur, rond de Grote Kerk een kleine warenmarkt met verse producten is? Groenten en fruit, brood, bloemen of een lekker visje, heerlijk om je weekend mee te beginnen.

Vanochtend doe ik flink wat boodschappen in de binnenstad, dus ik ga met de auto en parkeer in parkeergarage Kazerneplein. De garage is goedkoper, dat is fijn. Op het Kazerneplein herinnert alleen de toegangspoort ons aan het militaire verleden; hier waren ooit drie kazernes. De adjudantswoning verdween als laatste, nadat de garnizoenen de stad al heel lang geleden hadden verlaten. Ik wandel vanuit de garage naar de Westwagenstraat en nadat ik weer wat verwenchocola heb ingeslagen bij Olala Chocola, geef ik mijn pakketten af bij De Gorkumse Fietskoerier. Hij bezorgt je post en pakketten op de fiets, lekker duurzaam! Ik koop een super leuk cadeau bij Goed Punt. Wat een gezellige winkel vind ik dit, met unieke cadeauartikelen van textiel, hout en keramiek, wenskaarten en woonaccessoires. Goed Punt is een dagbestedingsproject waar ongeveer 50 cliënten werken op de productieafdeling. Mooi zo’n initiatief midden in de stad!

Even langs de Voetbalshop voor een stoere kleine voetballer die binnenkort jarig is en ik haal mijn bestelling bij juwelier Veringa op. Zal ik dan eindelijk overal op tijd komen met mijn Zinzi horloge? En even mijn bril laten bijstellen bij EyeCare Brilservice. Vervolgens sla ik linksaf de Haarstraat in. Ik passeer de Katholieke Kerk met daarnaast De Oude Pastorie, beide historische gebouwen kregen een herbestemming, namelijk wonen en werken. Zo blijven de prachtige gebouwen ons straatbeeld sieren. Ik ga de Kwekelstraat in om fietstassen te kopen bij Bike Totaal van de Reijt. Een familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar in de pittoreske binnenstad zit. Ik ben mij namelijk aan het voorbereiden op fietstochten met mijn neefjes in de herfstvakantie.

In de vakantie steken we met de pont over naar Slot Loevestein voor ‘Cultuur onder vuur’. We zijn benieuwd naar de verhalen van Hugo de Groot, we koesteren de vrijheid die wij vieren. De boodschap van vrede, vrijheid en recht wil de organisatie van Slot Loevestein doorgeven door verhalen te vertellen. Deze herfstvakantie is er een extra symbool: vuur. De gidsen vertellen dagelijks het verhaal. Na het verhaal is er voor de allerkleinsten een kleurplaat, de oudere kinderen krijgen een doe-opdracht mee. Je kunt deze vakantie (zonder meerprijs) de nieuwe tentoonstelling Cultuur onder vuur bezoeken. Hierin zie je ook dat het behouden van erfgoed en geschiedenis zeer belangrijk is.

Gezien de omstandigheden eet ik samen met een goede vriend thuis. We bestellen regelmatig of halen wat lekkers af, zo proberen we de horeca te ondersteunen. We zijn dol op sushi, voor vanavond bestel ik alvast bij Asian Tapas. Bij De Jongh Sport koop ik een fijn jack om op de frissere dagen aan te doen. Dit jack houdt me vast goed warm tijdens mijn wandelingen. Ik wandel via de Gasthuisstraat en de Groenmarkt terug naar de parkeergarage. Ik ontmoet nog wat bekenden in de stegen en straten en we praten even bij. Ik neem nog wat lekkers ‘to go’ voor onderweg en koop een extra bos bloemen. De komende weken maar weer genieten van de thuismenu’s en winterse lekkernijen in onze huiskamers. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen en steunen, in deze bijzonder lastige tijd.

Beleef lokaal, fijne herfst(vakantie)!