Ontmoeten aan de Merwede

Gorinchem of Gorcum? Over de naam van ons stadje is altijd veel te doen, want waarom schrijf je Gorinchem en zeg je Gorcum? En waar ligt het in Nederland hoor ik nog wel eens, in Friesland? Nee, het ligt in het hart van Nederland: net op het uiterste puntje van de provincie Zuid-Holland. De weggebruiker weet dit wel, want de filemelder meldt bijna dagelijks ‘file A27 bij Gorinchem, brug over de Merwede’. Ja, het had mogelijk bij Brabant kunnen horen, maar er zit een brug tussen en in een ver verleden lukte het Jacoba van Beieren niet de vesting in te lijven. Dus deze verborgen parel aan de Merwede ontdek je als je de A15 en A27 verlaat en de vesting ingaat.

Ik woon en werk er met veel plezier! De vesting wordt gekenmerkt door de geweldige historie, de prachtige panden en de gezellige winkelstraten en pleinen. Of te wel markten. Je kunt natuurlijk met de auto of het OV naar Gorinchem komen. Maar aangezien we met water worden omgeven kun je ook met de boot, kano en via de pontverbindingen van Riveer ons stadje aandoen. De passanten meren aan in de Lingehaven. Kom je met de camper dan is het zeer goed toeven op de camperplaats bij Watersportvereniging De Merwede. Genieten van een prachtige zonsondergang met zicht op de Merwedebrug, een duik nemen vanaf het strandje Buiten de Waterpoort of lekker wat eten bij Petit Restaurant Boulevard of het terras van restaurant Stoute Karel. De uitzichten zijn betoverend. Wandel je de vesting in, neem de route via de stadswallen. Onderweg tref je diverse kunstwerken: zoals de Brainwave van Jan van Munster.

Vandaag is er iets te vieren. Ik haal Bart en Susan op bij hun boot die in de Lingehaven ligt. Zij vieren hun trouwdag met een bezoek aan Gorinchem. Zij vierden een aantal jaren geleden hun bruiloft bij partycentrum Hipper & Kolfbaan. Ze bewaren prachtige herinneringen aan hun feest en besloten Gorinchem uitgebreider te willen ontdekken. Ik maak met hen een stadswandeling door de vesting. Onderweg genieten zij van de verhalen over verre verledens, heden en actualiteiten. Bart geeft aan dat hij problemen heeft met zijn contactlenzen en we lopen even binnen bij Eye Wish in de Arkelstraat. Terwijl zij het probleem oplossen is Susan naar Duifhuizen tassen en koffers. Voor hun fietstochtje morgen wil zij graag nog een goede rugzak. Ruime keuze en fijne service, dat is Duifhuizen. Vervolgens neem ik hen via de Varkenmarkt mee naar de Botersteeg. “Oh ja” zegt Bart als we langs Sportzaak De Jongh lopen. “Kunnen we hier ook even naar binnen? Ik wil graag nog een paar goede sportschoenen.” Terwijl zij rondkijken maak ik even een praatje met een ondernemer uit de stad en vraag hoe het gaat. Iedereen doet zijn uiterste best om de klanten, met alle maatregelen, comfortabel en veilig te laten winkelen.

Ik wijs mijn gasten nog even op de sale bij Van Beuzekom Mode voordat ik met hen naar de unieke winkelstraat De Langendijk wandel. Zij hebben een tafel gereserveerd bij eetcafé De Knijp. “Staat er nog iets op de to do-agenda?” vraagt Bart. Ja zeker, vanavond, vrijdag- en zaterdagavond kunnen jullie genieten van de IFFG Buitenbios aan de Stadswal. Of heb je zin in een drankje met muziek, dan Flashback in de Tuin of Pub10. Dat wordt  kiezen, ze zijn blij verrast over de stad en streek en het diverse aanbod. “Aangezien jullie ook vakantie hebben” zeg ik, “blijf nog wat langer!” Kun je ook nog genieten van het ZomerTerras donderdag 27 t/m zondag 30 augustus. Elke avond live-entertainment met veel gezelligheid! Zo beleef je Gorinchem.

Lokaal genieten en beleven, op afstand.