Over de stadswal naar de Haarstraat

De tol die werd betaald...

Wandel je ook wel eens langs panden waarvan je denkt, wauw wat is dit mooi! Wat zou het geweest zijn of wie woonde er? Na een heerlijke wandeling buiten de Waterpoort in het Wilhelminapark loop ik vandaag de wal op langs het Tolhuis. Dit statige pand is in 1598 op het zuidelijke bastion gebouwd om tol te heffen. Alle schepen die langs Gorinchem kwamen, moesten hier tol betalen. Het Tolhuis heeft dan ook een schitterend uitzicht over de Merwede! In 1869 werd het Tolhuis een artilleriekazerne. Daarna heeft het nog vele andere functies gehad: militair hospitaal, school, bibliotheek, leeszaal, arbeidsbureau en kantoor. Het is nu een Rijksmonument met verschillende functies.

De Hendrick de Keijzer Stichting renoveerde het pand. Via de mooie kasteeltrap kom je uit in het schilderachtige Tolhuis. De graven van Holland gingen je op dit voormalige kasteelterrein voor net als een Franse generaal, kazerne bazen en hospitaal medewerkers. Ook deed het huis onder meer dienst als burgerschool voor jongens en als openbare leeszaal. Nu vind je er op de tweede en derde verdieping een ruim en licht appartement, waar je met vier personen kunt genieten van historie en modern comfort. Koninklijker kun je niet slapen, hedendaags comfort met de historie vanuit een ver verleden en een ongelofelijk uitzicht! Gelijk zin om bij ons in de vesting te komen overnachten

Ik wandel een stukje over de stadswal en ga net voorbij de scherpe bocht naar beneden. Via de Schuttersgracht en Affuithof ga ik de Boerenstraat in. Ik loop door ons militaire verleden langs het Tuighuis. Een prachtige straat met een en al historie en een fijn cultureel gebied. Ontmoeten, werken en creativiteit: stap binnen bij De ULO. Voor theater en culturele voorstellingen ga ik graag naar Theater Peeriscoop. Sinds 1998 heeft dit theater zijn deuren geopend. De karakteristieke foyer en de diverse programmering trekt al jaren vele bezoekers. Check voor hun actuele programmering peeriscoop.nl.

Als ik de kerktoren in het vizier heb ga ik de Kruisstraat in. Wat staat onze toren toch scheef. De gotische toren werd in twee delen gebouwd, het eerste deel was scheef gezakt, maar de tweede bouwploeg zette het bovenste deel er recht op, zo hebben we een kerktoren met een soort ‘knik’. Bekijk de grote deuren aan de voorkant en je ziet hoe de toren uit het lood staat. Aan de linkerkant wandel je vanuit parkeergarage Kazerneplein door de Traverse de stad in. Je wandelt hierdoor gelijk door het kantoor van Leuk Makelaars. Ik passeer de Kaasstolp, naast heerlijke kazen verkopen zij ook wijn, noten, eieren en chocola.

Je zou als kapper maar in de Haarstraat zitten, dan mag je je zeker de Haarkoning noemen. William is al vele jaren het gezicht van de kappersstraat. En de winkel Sterrenlicht biedt je aarde producten en een plek om te ontmoeten. Op hun website lees ik “Sterrenlicht is een winkel waar je even op adem kunt komen”, hoe fijn is dat. Al weer jaren terug liet ik een tattoo plaatsen bij Needle Art Tattoo, geweldige service. Dus denk je na over iets moois, vraag advies aan één van hun artiesten. In de categorie niet weg te denken uit de Haarstraat. Van Keekem naaimachinebedrijf in Gorinchem, sinds 1870. De Gier Slapen zijn al ruim 45 jaar een begrip in onze stad en wijde omgeving. Als het gaat om gezond en comfortabel slapen: zij nemen ruim de tijd om je goed te adviseren. En zeg nou zelf, goed slapen is de winst van je dag! Dus ook tijdens zomerse nachten lekker slapen en fit wakker worden, loop bij hen binnen. Terug van weggeweest is Chef Abbas en als je zijn maaltijden nog niet kent, dan wordt dat hoog tijd. Meer dan lekker!

Tol heffen doen we al lang niet meer in Gorinchem, de poorten staan wijd open en we vinden het fijn je weer te zien.

Geniet, beleef en koop lokaal. Daar wordt iedereen blij van!