Kerstlichtjes stralen, thuis genieten!

De dagen worden korter, het is snel donker, maar zo eind van de dag wandel ik maar al te graag door de Gorcumse wijken, straten en stegen in de vesting. De huizen stralen de decembermaand uit, de winkeliers zorgen dat we worden verwend met prachtige etalages, lichtpuntjes en lekkernijen.

Vandaag heb ik net mijn logés ontvangen, vrienden die in de Randstad wonen. Een paar keer per jaar verblijven zij een lang weekend bij mij in Gorinchem. Ik vraag hen waarom ze graag hier zijn. "Het is er zo leuk, tussen water en veel groen deze prachtige historische vesting. Een stad maar toch een dorp, ons kent ons en samen komen we er wel mentaliteit. Daar hou ik van", meldt mijn Rotterdamse vriend.

Voordat we de vesting in wandelen, gaan we eerst naar winkelcentrum Hoog Dalem. Inkopen doen voor vanavond. Het winkelcentrum wordt omringd door de nieuwste huizen van Gorinchem. Ons stadje groeit door, fijn en betaalbaar wonen in het hart van Nederland, dichtbij uitvalswegen en verbindingen. Het winkelcentrum kenmerkt zich door de aanwezigheid van alles wat je nodig hebt en makkelijk parkeren. Voor lekkers gaan wij naar Bakker Van der Grijn, Slagerij Barten en ambachtelijke delicatessen bij Savourer. De overige boodschappen doen we bij de Nettorama. Erik haalt nog wat fleurigs voor op tafel bij Annet Flowers.

Vervolgens gaan we met de auto naar Woonboulevard Spijksepoort. Het is Wintersale, mijn  vrienden willen even rondneuzen, want zij zoeken nog een vloerkleed. Lekker warm aan je voeten in de winter. We wandelen hiervandaan binnen 5 minuten de vesting in via de Vijfde Uitgang. Het is  heerlijk weer, dus ik stel voor dat we over de wal langs de Oostgracht lopen. Als we aankomen bij de Dalempoort slaat de klok het uur, ik blijf genieten van dit geluid. Via het eind met de prachtige lichtjes in de bomen, wandelen we door de Tolsteeg naar beneden. Het Tolhuis laten we links liggen en slaan rechtsaf de Molenstraat in. Als stadgids kan ik het natuurlijk niet laten om onderweg wat verhalen te vertellen.

In de 17e eeuw bloeiden de economie, kunst en wetenschap in Nederland. Ook de kunst en wetenschap brachten bekende Gorcumers voort; kunstschilders waaronder Abraham Bloemaert, Govert en Rafaël Camphuysen, Aert van der Neer en Jacob van der Ulft. In die tijd was ook meer aandacht voor armen en zieken. Zo kreeg Gorinchem een weeshuis, een armhuis, een dol- en pesthuis en een ziekengasthuis. Het wees- en armenhuis uit 1567 staat nog in de Molenstraat, het kent nu prachtige appartementen. Het is zondag 13 december Culturele Zondag, nog steeds beperkt, maar het Gorcums Museum, Hendrick Hamel Museum en vijf galeries zijn open. In het museum kun je diverse werken van de Gorcumse kunstenaars bewonderen.

Recht tegenover het wees- en armenhuis in de Molenstraat huist de Loge Orde & Vlijt van de Vrijmetselaars. Aanvankelijk kwamen de vrijmetselaars in diverse lokalen bijeen. In 1851 werd het huidige logegebouw in de Molenstraat aangeschaft. In 1940 werd het gebouw op last van de Duitse bezetter voor logeactiviteiten gesloten en grondig geplunderd. Na de oorlog is het gebouw enige jaren door de Christelijke HBS gebruikt en in 1953 kreeg de loge het gebouw weer tot haar beschikking.

We wandelen door richting de Grote Markt en passeren huisnummer 15. In dit huis stichtten Matthijs Aelbertz. en zijn vrouw Mariken Kolff in 1556 een weeshuis. Zelf kinderloos gebleven, bepaalden zij dat het huis ook na hun dood een kinderweeshuis zou blijven. In de steeg naast Huize Matthijs-Marijke zit in de muur nog een ‘vondelingenluikje'. Pasgeboren baby’s werden hier destijds te vondeling gelegd. Het huis wordt heden ten dage nog steeds gebruikt door een zorginstelling. De voorgevel kenmerkt zich door een prachtige gevelsteen, dus even omhoog kijken!

We arriveren op de Grote Markt en even één van de gezellige horecagelegenheden in, is er nu niet bij. Gelukkig is er verrukkelijke koffie to go van Hugo. Ik vertel mijn vrienden over de oliebollen en appelflapjes van Brussé bij Eetcafé Kees, hopelijk zijn ze er zaterdag weer. We hopen dat de horeca toch snel weer open mag! We wandelen door naar de Gasthuisstraat, want vanavond willen mijn vrienden en ik het spel Azul spelen, iets met Portugese koning, Alhambra en Zuid-Spanje…dus op naar Top1Toys, die recent zijn deur opende in de Gasthuisstraat. In deze wintermaanden zijn bij ons gezelschapspellen favoriet!

Wanneer wij terugwandelen begeven we ons richting de Langendijk, want slow shopping in dit winkelstraatje mag volgens mijn vrienden niet ontbreken bij een bezoek aan Gorinchem, eens! We kopen onze kip bij De Sterpoelier, brood bij Sweet Ima en door naar nog wat zoets van Koek&More. Bij Gusto naar binnen voor de koffiebonen. Helaas even wat drinken bij Eetcafé De Knijp zit er nu ook niet in, straks bestellen we wel onze maaltijd voor morgenavond. Een smoothie voor onderweg van de Vitaminekantine en een laatste blik in de etalage van de Wereldwinkel… De Langendijk, waar ambachten, vakmanschap en sfeervol winkelen samenkomen. Wij wandelen via de Havendijk terug naar de woonboulevard, even de auto ophalen en voordat we thuis parkeren zijn de eerste koekjes al op. Dit worden fijne dagen samen.

Om te zorgen dat je op verschillende dagen en tijden naar de stad kunt voor je decemberinkopen, zijn er ook nog extra koopzondagen op 13, 20 en 27 december. En als het je lukt, winkel dan doordeweeks. Koop nog een tof Mooi Gorinchem mondkapje bij de VVV aan de Groenmarkt, dan ben je helemaal veilig. Je bent welkom in Gorinchem, koop en beleef lokaal!