Monumenten

Gorinchem is waarschijnlijk al in de 11e eeuw ontstaan. Door de ligging aan de Linge en de Merwede bloeide de handel en groeide de vestingstad uit tot de achtste stad van Holland. Deze rijke geschiedenis is nog steeds af te lezen aan de vele monumenten, pakhuizen en herenhuizen. In de historische haven kun je ook nog varend erfgoed bewonderen. De vesting zelf is echter het grootste monument en als onderdeel van de Hollandse Waterlinie genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. 

Tip! Wandel met de stadswandeling of de vestingwandeling door de stad langs alle bezienswaardigheden. Ze zijn te koop bij de VVV.

Wat zoek je

Sorteer op:

21 resultaten

Gorcums Museum
Gorcums Museum

Gorinchem

Het Gorcums Museum vind je in het oude stadhuis, een prachtig gebouw op de Grote Markt. Het museum vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en laat Gorcumse kunst zien van nu.

Op de eerste verdieping krijg je een overzicht van de geschiedenis van de stad vanaf de middeleeuwen tot nu. Met de Martelaren van Gorcum, de strijd tegen het water, de vestingwerken en portretten van bekende en onbekende Gorcumers, tot de onnavolgbare burgemeester Van Rappard toe.

Er is ook altijd een tijdelijke tentoonstelling. De ene keer over design, de andere keer een overzichtstentoonstelling van een kunstenaar, dan weer over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Steeds wat nieuws, altijd weer een verrassing!

Iedere woensdag en tijdens de Culturele Zondag gratis entree!

Grote Kerk
Grote Kerk

Gorinchem

De neo-classicistische Grote Kerk is beeldbepalend voor het centrum van Gorinchem. Op dezelfde plaats stond eerder een gotische kerk, de Sint Maartenskerk, die op 12 april 1263 werd ingewijd.
Grote Toren
Grote Toren

Gorinchem

De Grote Toren zie je al van ver. Je kunt de Grote Toren ook beklimmen en van het onvergetelijke uitzicht genieten.
Hugo de Groot poortje
Hugo de Groot poortje

Gorinchem

Het poortje waar Hugo de Groot door vluchtte uit Gorinchem is er nog steeds.
Huize Matthijs-Marijke
Huize Matthijs-Marijke

Gorinchem

Huize Matthijs-Marijke is in 1556 gesticht als weeshuis en dat nog lang gebleven. Ook nu nog wordt het gebruikt door een zorginstelling.
Tolhuis
Tolhuis

Gorinchem

Het Tolhuis uit 1598 heeft vele functies gehad. Tegenwoordig is het een Monument en bed met een schitterend uitzicht over de Merwede!
De Twee Gezusters
Twee Gezusters

Gorinchem

Er zijn rondom de Twee Gezusters nogal wat verhalen die de ronde doen. De schipper vertelt ze graag. Het schip ligt in de historische haven van Gorinchem.
t Coemt al van God
’t Coemt al van God

Gorinchem

Het voormalige woonhuis 't Coemt al van God uit 1563 is een van de fraaiste monumenten in Gorinchem. En een met een legendarisch verhaal.
Motorschip Verandering
Motorschip De Verandering

Gorinchem

De Verandering is in 1914 als vrachtschip gebouwd en doet nog steeds vermoeden dat er vracht mee wordt gevaren. Het ligt nu als woonschip in de historische haven van Gorinchem.
Molen Nooit Volmaakt
Molen Nooit Volmaakt

Gorinchem

Nooit Volmaakt is een van de twee korenmolens op de vestingwallen. De molen draait nog steeds; elke zaterdag en woensdagmiddag is de molen(winkel) geopend met o.a. ambachtelijk meel, brood en streekproducten.
't Oude Stadthuys
Oude Stadhuis Gorinchem

Gorinchem

't Oude Stadthuys uit 1860 was tot 1953 ook politiebureau. Nu vind je er het Gorcums Museum, Artotheek en museumcafé.
Sleepklipper Magdalena
Sleepklipper Magdalena

Gorinchem

De Magdalena is rond 1887 in België gebouwd als sleepklipper. Begin jaren ’70 is Magdalena uit de vaart genomen en omgebouwd tot woonschip. Nu ligt ze in de historische haven van Gorinchem.
Fort Vuren
B&B Fort Vuren

Vuren

Fort Vuren is een fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ideale pleisterplaats voor de vermoeide wandelaar of fietser! 
Zeetjalk Hendrika
Zeetjalk Hendrika

Gorinchem

De Hendrika is een zware (zee)tjalk uit 1901 en door de huidige eigenaren weer opgeknapt. Het is een van de varende monumenten in de historische haven van Gorinchem.
Molen De Hoop
Molen De Hoop

Gorinchem

Korenmolen De Hoop is een van de twee stenen korenmolens die nog op de vestingwallen staan; een echte eyecatcher. De molen is in het weekend open voor bezoek.
Dalempoort
Dalempoort Gorinchem

Gorinchem

De Dalempoort is als enige van de vier oorspronkelijke stadspoorten nog over en helemaal intact.
Het Doelhuys
Het Doelhuys

Gorinchem

Het oude Doelhuys was in de middeleeuwen het gebouw van de schuttersgilden.
Dit is in Bethlehem
Dit is in Bethlehem

Gorinchem

Dit is in Bethlehem is een van de mooiste monumenten in Gorinchem. In deze voormalige patriciërswoning zit nu een boekhandel.
Motorzeilschip Hoop op Welzijn
Hoop op Welzijn

Gorinchem

De Hoop op Welzijn is speciaal gebouwd voor de turfvaart en een typisch voorbeeld van de overgang van zeilen naar sleep- en motorvaart. Ze ligt nu in de historische haven van Gorinchem.
In den Blowen Hoet
In den Blowen Hoet

Gorinchem

De voormalige dienstwoning van de brugwachter uit 1910 is nu het meest gefotografeerde huis van Gorinchem!
Vesting Woudrichem
Luchtfoto Woudrichem

Woudrichem

Dwaal langs de eeuwenoude gevels, bezoek de historische haven en overdenk deze historie op een mooi terras.